Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radi se po narudžbi

VIDEO Hrvatski automobil koji kreće u masovnu proizvodnju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski učenici prvi su školarci koji su izradili električni automobil. I to baš u vrijeme kada kreće masovna proizvodnja električnog automobila tvrtke DOK-ING, o kojoj je priču objavila i novinska agencija Reuters.

Prvi hrvatski električni automobil kreće u masovnu proizvodnju. Uspješnu priču zagrebački DOK-ING počeo je proizvodnjom protupožarnih vozila. Luksuzni električni automobil radit će isključivo po narudžbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakva je bliska budućnost hibridnih i električnih vozila? Slika nije dostupna Na daljinski pogon Vatrogasci dobili robot koji gasi vatru u srcu požara

>> VIDEO: Puni test hrvatskog automobila

'Dječački san pretvorili u auto'

'Mi smo jednostavno to znanje, iskustvo, koje smo tamo stekli, pretočili u jedan dječački san da stvorimo hrvatski auto', rekao je Vladimir Majetić, vlasnik DOK-ING-a. Impresivna unutrašnjost, kao i vanjski izgled, toj gradskoj jurilici daju početnu cijenu od 50 tisuća eura. 'Ima vrlo veliko ubrzanje, ispod sedam sekundi od nula do sto, maksimalno u momentu ubrzanja ima preko 150 konja. Ugrađena su sva elektronska pomagala i najnoviji gadgeti što se mogu naći u autoindustriji', kaže Majetić.

Skromniju verziju predstavili i srednjoškolci

Nešto skromniju, no ništa manje funkcionalnu verziju električnog automobila predstavili su i zadarski srednjoškolci. 'Ništa nije išlo na prešu, na žurbu. Bilo je odlično, dečki su tu, svi se slažemo', rekao je Valentino Raspović, 1. razred strukovne škole Vice Vlatkovića. Desetak entuzijasta sa svojim će projektom na natjecanje mladih inovatora u Zagreb. Njihov automobil, zbog posebnog elektromotora, gotovo je nečujan.

'Dugoročno bi se isplatilo'

'Na dugoročno bi se isplatilo, malo početna ulaganja jesu velika. Ali sa jednim punjenjem bi trebalo proći do oko 100 kilometara', rekao je Ante Ivanov, profesor. Znanje i volja zadarskih srednjoškolaca, te poduzetnost zagrebačke tvrtke mogli bi biti jamstvo uspješnog hrvatskog izvoznog proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene