Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak epidemije

Prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj: 60-godišnjak podlegao virusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gripa je stigla u Hrvatsku.

Od posljedica svinjske gripe preminuo je 60-godišnji muškarac u Zagrebu, a još jedan 18-godišnjak  iz Slavonskog Broda je hospitaliziran zbog komplikacija koje je izazvao virus H1N1. Ovu informaciju nam je potvrdio i voditelj Odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Bernard Kaić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gripa odnijela petu žrtvu Svinjska gripa nije ništa opasnija od obične Slika nije dostupna Većina ih ima blage simptome Umrla četvrta žrtva gripe, ambulante prepune

'60-godišnjak je preminuo prošli tjedan usred komplikacija, a primarno je bolovao od bakterijske sepse i upale pluća. Potvrđen mu je virus H1N1, no teško je dokazati koliko je zapravo bio doprinos virusa u razvoju bolesti. Također je hospitaliziran i 18-godišnjak koji se nalazi na intenzivnoj njezi, no njegovo stanje se poboljšava ', kazao je Kaić za Dnevnik.hr.

>> Sezona gripe: Sredinom studenog počinje cijepljenje

>> Virus H1N1 izazvala manje komplikacije od drugih virusa gripe

Napominje kako situacija nije alarmantna te da u prosjeku svake godine od gripe strada 10 do 20 osoba godišnje, a taj broj je prošle godine za vrijeme pandemije porastao na čak 50 osoba. Ističe kako je cijepljenje protiv gripe u tijeku te da ga preporuča svim osobama, osobito kroničnim bolesnicima.

'Trenutno smo laboratorijski potvrdili 50-ak slučajeva gripe, pacijenti su poslani na kućnu njegu. Virus je zasigurno stigao u Hrvatsku', rekao je.

Kako spriječiti širenje gripe?

Prošle godine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski crveni križ izdali su letak s jednostavnim uputama o sprječavanju širenja gripe.

Građanima se tako preporuča izbjegavanje bliskih kontakata s bolesnim osobama, često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta. Također, u letku se naglašava kako bolesne osobe ne smiju ići na posao, školu i druge aktivnosti već bi bilo najbolje da ostanu kod kuće kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene