Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo ih 92 !

Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula okupila je u Zagrebu 60-tak počasnih konzula sa svih kontinenata, kao i voditelje predstavništava Hrvatske gospodarske komore u inozemstvu.

Dvodnevnu konferenciju organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a posvećena je najboljim načinima za pozicioniranje Hrvatske u svijetu, osobito na području gospodarske i poslovne suradnje, kao i komunikacijskim i logističkim zahtjevima vezanih uz dužnosti počasnih konzula, kojih Hrvatska ima ukupno 92.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Slika nije dostupna Pusić konzulima: 'Otvorite vrata poduzetnicima i turistima'

>>Šef britanske diplomacije Hague odao počast svemu što vlada i građani čine za ulazak u EU

Otvarajući konferenciju, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić okupljenim je konzulima predstavila glavne smjernice hrvatske vanjske politike u idućem razdoblju. One, uz ostalo, predviđaju mijenjanje fokusa s dosadašnjih napora u približavanju Europskoj uniji, na regiju jugoistočne Europe, te na južnomediteranske zemlje.

'Hrvatska politički i ekonomski na globalnoj razini, pa ni na razini EU, nije 'velik igrač', ali u regiji to može biti', rekla je ministrica Pusić, istaknuvši kako će upravo stabilizirajuća uloga u jugoistočnoj Europi postati prvi fokus hrvatske vanjske politike.

Drugi je suradnja s južnomediteranskim zemljama, posebice afričkim, koje trenutno prolaze kroz velike političke, socijalne i ekonomske promjene. Te zemlje ne ulaze u EU, ali nakon ovih promjena morat će proći kroz proces obnove i izgradnje državne institucionalne infrastrukture, u čemu Hrvatska ima iskustvo stečeno kroz desetak godina pripremanja za članstvo u EU, naglasila je Pusić.

>>Hrvatska studentica koja će održati govor u Europskom parlamentu!

Prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, njihov je značaj najveći u tome što raspolažu konkretnim znanjima o specifičnostima pojedine zemlje, njene ekonomije ili nekih dijelova gospodarstva, na temelju kojih mogu točno određenim stranim investitorima predložiti konkretno ulaganje u Hrvatsku, a hrvatskim tvrtkama olakšati pristup novom tržištu.

Od počasnih konzula ministar turizma Darko Lorencin, uz ostalo, očekuje i da budu promotori Hrvatske kao turističke destinacije, pružaju logističku pomoć kod izdavanja viza, promoviraju katalog investicijskih projekata u turizmu, ali i sudjeluju u pronalaženju kvalitetnih partnera za dovršetak privatizacije u turističkom sektoru.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene