Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo ih 92 !

Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula okupila je u Zagrebu 60-tak počasnih konzula sa svih kontinenata, kao i voditelje predstavništava Hrvatske gospodarske komore u inozemstvu.

Dvodnevnu konferenciju organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a posvećena je najboljim načinima za pozicioniranje Hrvatske u svijetu, osobito na području gospodarske i poslovne suradnje, kao i komunikacijskim i logističkim zahtjevima vezanih uz dužnosti počasnih konzula, kojih Hrvatska ima ukupno 92.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Evo što su sve rekli Ministri pozitivno ocijenili rad Vlade u protekle tri godine

>>Šef britanske diplomacije Hague odao počast svemu što vlada i građani čine za ulazak u EU

Otvarajući konferenciju, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić okupljenim je konzulima predstavila glavne smjernice hrvatske vanjske politike u idućem razdoblju. One, uz ostalo, predviđaju mijenjanje fokusa s dosadašnjih napora u približavanju Europskoj uniji, na regiju jugoistočne Europe, te na južnomediteranske zemlje.

'Hrvatska politički i ekonomski na globalnoj razini, pa ni na razini EU, nije 'velik igrač', ali u regiji to može biti', rekla je ministrica Pusić, istaknuvši kako će upravo stabilizirajuća uloga u jugoistočnoj Europi postati prvi fokus hrvatske vanjske politike.

Drugi je suradnja s južnomediteranskim zemljama, posebice afričkim, koje trenutno prolaze kroz velike političke, socijalne i ekonomske promjene. Te zemlje ne ulaze u EU, ali nakon ovih promjena morat će proći kroz proces obnove i izgradnje državne institucionalne infrastrukture, u čemu Hrvatska ima iskustvo stečeno kroz desetak godina pripremanja za članstvo u EU, naglasila je Pusić.

>>Hrvatska studentica koja će održati govor u Europskom parlamentu!

Prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, njihov je značaj najveći u tome što raspolažu konkretnim znanjima o specifičnostima pojedine zemlje, njene ekonomije ili nekih dijelova gospodarstva, na temelju kojih mogu točno određenim stranim investitorima predložiti konkretno ulaganje u Hrvatsku, a hrvatskim tvrtkama olakšati pristup novom tržištu.

Od počasnih konzula ministar turizma Darko Lorencin, uz ostalo, očekuje i da budu promotori Hrvatske kao turističke destinacije, pružaju logističku pomoć kod izdavanja viza, promoviraju katalog investicijskih projekata u turizmu, ali i sudjeluju u pronalaženju kvalitetnih partnera za dovršetak privatizacije u turističkom sektoru.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene