Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanska pohvala

Šef britanske diplomacije Hague odao počast svemu što vlada i građani čine za ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
London 'odaje počast' svemu što su vlada i građani učinili na preobrazbi Hrvatske koja 1. srpnja ulazi u EU, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Šef britanske diplomacije William Hague je izjavio kako će dvije zemlje kao ravnopravni partneri još bliskije surađivati na reformama Unije i nastavku proširenja na zemlje jugoistočne Europe.

'Odajem posebnu počast predanosti vlade i građana za sve što su učinili na transformaciji zemlje. Mi u Velikoj Britaniji radujemo se što će Hrvatska 1. srpnja postati punopravna članica EU-a', rekao je Hague na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

>>'Prijelazno ograničenje za hrvatske radnike ne znači da se ne može doći raditi u Britaniju'

Dodao je kako je 'prijateljstvo i partnerstvo' dviju zemalja potvrđeno tijekom prošlotjednog državnog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Londonu, koji sa Zagrebom želi surađivati na oblikovanju vanjske politike EU-a, unutarnjim reformama Unije i proširenju na zapadni Balkan.

'Proširenje EU-a je naš prioritet i pohvaljujemo Hrvatsku na dostizanju standarda. Veseli nas daljnja suradnja na pomaganju ostalim zemljama regije', rekao je šef britanske diplomacije.

'Od 1. srpnja bit ćemo ravnopravni partneri u EU-u, kao što smo u NATO-u', dodao je Hague i posebno zahvalio Hrvatskoj na doprinosu mirovnoj misiji u Afganistanu u kojoj sudjeluje nešto više od 200 hrvatskih vojnika.

>>Pusić i Hague: Treba poštivati presude ICTY-a

Po njegovim riječima, dvije zemlje trebale bi ojačati bilateralne trgovinske veze i investicije, a u Hrvatskoj se ove godine očekuje oko 400.000 britanskih turista, kojima je obala Jadrana dobro poznata kao turistička destinacija. Ministrica i potpredsjednica vlade Pusić izjavila je da hrvatska vlada 'mora i hoće' raditi na poticanju investicija i da u tome već surađuje s Velikom Britanijom te je istaknula energetiku kao područje od posebnog interesa za suradnju.

I šefica hrvatske diplomacije govorila je o odličnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije koje će kao partneri u EU-u surađivati u fomuliranju i provedbi zajedničke vanjske politike te na daljenjm proširenju na jugoistok Europe.

'Slažemo se da je napredak regije i reforme prema europskom članstvu obostrani interes', rekla je Pusić.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene