Pružni prijelaz u općini Gornji Bogićevci kod Okučana gotovo dva tjedna nema ispravnu signalizaciju. Stanovnici iz okolnih naselja tvrde da ne radi niti zaštitna rampa.

Galerija


"Ne radi signalizacija niti se rampa spušta. Vlak u tom dijelu postiže veliku brzinu, a već deset dana ništa ne radi. Ovo je tranzitna cesta, stranci ne znaju o čemu se radi, a vlak je odjednom ispred njih", tvrdi naš čitatelj koji kaže da tamo i živi i svakodnevno gleda prolaske vlakove i boji se za sigurnost onih koji su na cesti.

Vezani članci Biciklist Nestrpljivi mladić zamalo poginuo na pruzi jer nije čekao da se podigne rampa Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte kako je biciklistica izbjegla sigurnu smrt

Dodaje da se radi općini Gornji Bogićevci kod Okučana, prijelazu između naselja Kosovac i Dubovac. Cesta preko koje ide željeznička pruga, objašnjava, je tranzitna cesta koju mnogi koriste za prijevoz robe između Mađarske i BiH.

Na fotografijama koje smo dobili se vidi signalizacija zamotana u vreće za smeće, a videosnimka pokazuje vlak koji se približava, a signala za njegov dolazak - nema. O čemu se radi i zašto je stanje takvo već dva tjedna, pitali smo HŽ Infrastrukturu.

Kako su nam odgovorili - do kvara je došlo nakon požara koji je izbio 5. rujna. Izgorjeli su kabeli i kanalice koji su nakon toga zamijenjeni, no uređaj za kontrolu kolosijeka je neispravan i zbog toga isključen. Poručuju da rade na sanaciji kvara, a kvar bi trebao biti riješen tijekom ovog tjedna.

Odgovor HŽ Infrastrukture prenosimo u cijelosti.

U kolodvoru Okučani je 5. rujna ove godine izbio požar u pružnom pojasu koji je uz okolno raslinje obuhvatio i kabelske kanalice. U opožarenim kanalicama izgorio je veliki broj kabela koji se koriste za napajanje i povezivanje signalno-sigurnosnih uređaja što je posljedično dovelo i do kvara uređaja za osiguranje kolodvora Okučani i pruge Okučani - Novska. Nakon gašenja požara izgorene kanalice su zamijenjene, oštećeni kabeli su prespojeni, a uređaji za osiguranje pruge između Okučana i Novske su nakon nekoliko dana dovedeni u redovno stanje kao i veći dio uređaja u samom kolodvoru Okučani.

Međutim, zbog neispravnosti dijela uređaja za kontrolu kolosijeka u kolodvoru Okučani uređaj za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza je isključen iz rada. Sanacija i otklanjanje neispravnosti na uređajima je i dalje u tijeku. Nadamo se da će uređaji biti dovedeni u redovno stanje tijekom ovog tjedna. Sigurnost cestovnog prometa preko prijelaza nije upitna jer svi vlakovi dobivaju nalog koji ih obvezuje da se zaustave ispred željezničko-cestovnog prijelaza, daju zvučni signal i nastave s vožnjom od 5 km/h tek kada se uvjere da su sva cestovna vozila stala, priopćeno je iz HŽ-a.