Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamislite da vam se svakodnevno dvadesetak metara od kućnog praga pretovaraju tone i tone komunalnog otpada. Upravo to se događa u Gornjem Stupniku blizu Zagreba, javili su nam se ogorčeni mještani. Protiv postupaka svojih susjeda - poduzetnika, odlučili su se boriti video kamerama i tako snimati njihove sumnjive radove.


Svakodnevno u dvorište u Gornjem Stupniku stiže na tisuće kilograma, čak i tone tuđeg otpada, samo pedesetak metara od obiteljskih kuća. Stanovnici se ljute na kamione pune nagomilanog otpada. Kažu, pretovara se i skladišti, pa su sve sami i snimili. Od jutra do mraka kamioni s kontejnerima odlaze i dolaze. 'Kad me vide da snimam počnu bježati. Smeće se spušta, kamion se pali i vozi', rekla je Azra Prpić. Da je tako uvjerili smo se i sami. Radnici komunalnog poduzeća bili su na oprezu, očito su se uplašili i naše kamere.

Vezani članci Smeće kraj obiteljskih kuća - 2 Kad će se konačno nešto promijeniti? Osim nesnosnog smrada, napadaju ih štakori i kukci: "Naš život je uništen" Smeće kraj Krematorija FOTO Grozni prizori pokraj Krematorija: Čistoća nam se požalila da to nije prvi put

Na velikim vrućinama smrad je, pričaju mještani, nesnosan. 'Strah me da će se proširiti bolesti kad dođu još veće vrućine', rekao je Goran Prpić. Uz to što se guše u prašini, strahuju i za zdravlje. Uvjeti za život su nemogući, žale se. Nema ni radosti na dječjem bazenu, tik do ograde je parkiralište s teškim strojevima. Zbog smrada su pisali peticije, žalili se na nekoliko adresa, no, njihove sumnje da tvrtka Eko Flor-Plus posluje nezakonito i pod nečijom zaštitom odgovorni ne žele čuti. 'Pisali smo svim inspekcijama od komunalnih, sanitarnih i ministarstvu okoliša', rekao je Sijad šerbečić. Prozvani na prigovore odmahuju rukom.

'Ne radi se o zbrinjavanju, nego parkingu. Ne znam u čemu je problem. Vi kad upalite vozilo, normalno da vam smeta buka, tu ne možemo pomoći', rekao je Miroslav Ugovac, tehnički direktor tvrtke Eko Flor-Plus. Inspekcija, uvjeravaju, nije pronašla ništa sporno. Na zagrebačkom području, tri su slične lokacije. Poslovno carstvo šire i na Makedoniju i Srbiju. 'Mi imamo sve dozvole, pa tako i za ovu lokaciju', kaže Ugovac. Kompromisa za sada nema na vidiku. Ni jedni ni drugi odseliti ne žele.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju