Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veća navala

PROVJERILI SMO Što je potrebno za stipendije na prestižnim američkim sveučilištima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preko granice želi i sve više mladih i to u Ameriku! Iako se školarine penju i do 70 000 dolara na godinu, dobar kandidat može ostvariti i potpunu stipendiju. Provjerili smo što je potrebno za upis na prestižna američka sveučilišta.

Diploma pod američkom zastavom, primamljiva je to ponuda za hrvatske srednjoškolce, no američko znanje ima i svoju cijenu, koja se kreće od 1000 pa do više od 70 000 dolara na godinu. U financirnaju zato pomažu stipendije.

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

'Ta cijena koja možda izgleda visoka se u biti može dosta smanjiti s dobrim ocjenama', rekla je Jelena, učenica 16. ginmazije Zagreb.

'Sportske stipendije, koje su u većini slučajeva 100-postotne, pokrivaju sve troškove. Od troškova školarine, troškova života', rekla je Maja Balen iz Instituta za razvoj i obrazovanje.

Među 100 najboljih svjetskih sveučilišta više od polovice su ona američka. Iako je riječ o prestižnim fakultetima, oni nisu rezervirani samo za odlikaše.

'Važno nam je da je učenik uspješan u školi, ali gledamo i njegove izvannastavne aktivnosti, koliko je spreman iskušati nove stvari, ili koliko pomaže zajednici', objasnila je Jacquelyne Vega iz Sveučilišta Arizona.

Hrvatske srednjoškolke u Americi najviše zanimaju fakulteti iz područja politike i ekonomije. U Americi ih trneutno studira više od 500 , od ove jeseni trebala bi im se priključiti i zagrebačka gimnazijalka Izabela.

'Riječ je o NYU fakultetu, u New Yorku, jednom od 20 najboljih u SAD-u i troškovi su između 65 000 i 70 000 dolara, a meni je pokriveno samo jedna trećina. Pokušavam naći stipendiju, zato sam i ovdje na sajmu, a ostatak nekakav kredit', rekla je Izabela. 

'Kod mene je riječ o Harvradu i meni su na sreću svi troškovi pokriveni, znači i školarina životni troškovi i to u vrijednosti od govoto 70 000 dolara', rekla je Iva iz čakovečke gimnazije Josipa Slavenskog.

A da bi se uopće upisali takvi prestižni fakulteti važno je položiti ispite znanja i to iz engleskog jezika, ali i matematike. I to uz pomoć velike literature. Možda se čini kao zahtjevan posao, ali prilika je tu i svakako je valja barem pokušati iskoristiti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene