U jednoj godini prosječan Hrvat proizvede više od 350 kilograma smeća. No postoje i oni koji žive bez otpada.

Galerija


Anamarija i Ana u kupovinu nose vlastite posude i platnene torbe jer za očuvanje okoliša izbjegavaju svu ambalažu i jednokratnu plastiku.

Vezani članci Otpad, ilustracija - 4 Novi udar na džepove građana, zbog otpada najavljene kazne: "To tako neće ići, odnosno to će koštati" Zagreb zatrpan smećem - 5 Bandić najavio reviziju odluje o poskupljenju: Zagreb zatrpan smećem, odvoz poskupljuje i do šest puta

''U principu im nije čudno, ali nekada prave probleme. Ne želimo prodati bez plastike i idite dalje'', kaže Anamarija.

Bez otpada ne znači samo u kupovinu ponijeti platnenu vrećicu. ''Dosta toga sam se odrekla, npr. ne jedem procesuiranu hranu i radim si sve kod kuće, npr. mlijeko, vrhnje...'', dodaje Anamarija.

To radi tako da smiksa bademe i lješnjake i procijedi ih: ''Kad procijedimo mlijeko, koristit ćemo pulpu za kekse. Ništa ne bacamo.''

Prirodnim sapunom pere se posuđe, a umjesto one nerazgradive koristi se spužvica od tikve. ''Osuši se i onda se dobije jedan komad tikve koja je dugačka. To se nareže škarama i dobije se više komada spužve'', rekla je Ana Ćaleta.

''Kupaonicu čistimo univerzalnim sredstvom za čišćenje koje je spoj octa i naranče'', kaže Anamarija. A tu su i četke za čišćenje od prirodnog materijala, kao i četkice za zube.

Zapravo dosta toga treba sam napraviti: ''Pasta za zube je od zelene gline, brezina šećera, cimeta i kadulje. U dva sata možete napraviti kozmetiku za čitavu godinu'', kaže Anamarija.

No koliko god se trudile, otpada ima. ''Za sada WC papir ne možemo naći bez plastične ambalaže, pa imate i elektronski otpad, npr. meni je pukao punjač i dala sam ga u reciklažu.''

Na ovakav način života okolina se još nije naviknula.

''Najviše kritika imam od obitelji i nekih bližih prijatelja. Kažu da živim u iluziji'', rekla je Anamarija. No nije iluzija da jedna osoba svakog dana prosječno proizvede 1,8 kilograma smeća.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr