Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvanje okoliša

Provjerili smo kako izgleda život bez stvaranja otpada: Moguće je, a one znaju i kako to izgleda

Život bez otpada: One znaju i kako to izgleda (Dnevnik.hr)
Život bez otpada: One znaju i kako to izgleda (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Život bez otpada: One znaju i kako to izgleda (Dnevnik.hr) Život bez otpada: One znaju i kako to izgleda (Dnevnik.hr) Život bez otpada: One znaju i kako to izgleda (Dnevnik.hr) Život bez otpada: One znaju i kako to izgleda (Dnevnik.hr) Razvrstavanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) Razvrstavanje otpada (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Otpad/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U jednoj godini prosječan Hrvat proizvede više od 350 kilograma smeća. No postoje i oni koji žive bez otpada.

Anamarija i Ana u kupovinu nose vlastite posude i platnene torbe jer za očuvanje okoliša izbjegavaju svu ambalažu i jednokratnu plastiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

''U principu im nije čudno, ali nekada prave probleme. Ne želimo prodati bez plastike i idite dalje'', kaže Anamarija.

Bez otpada ne znači samo u kupovinu ponijeti platnenu vrećicu. ''Dosta toga sam se odrekla, npr. ne jedem procesuiranu hranu i radim si sve kod kuće, npr. mlijeko, vrhnje...'', dodaje Anamarija.

To radi tako da smiksa bademe i lješnjake i procijedi ih: ''Kad procijedimo mlijeko, koristit ćemo pulpu za kekse. Ništa ne bacamo.''

Prirodnim sapunom pere se posuđe, a umjesto one nerazgradive koristi se spužvica od tikve. ''Osuši se i onda se dobije jedan komad tikve koja je dugačka. To se nareže škarama i dobije se više komada spužve'', rekla je Ana Ćaleta.

''Kupaonicu čistimo univerzalnim sredstvom za čišćenje koje je spoj octa i naranče'', kaže Anamarija. A tu su i četke za čišćenje od prirodnog materijala, kao i četkice za zube.

Zapravo dosta toga treba sam napraviti: ''Pasta za zube je od zelene gline, brezina šećera, cimeta i kadulje. U dva sata možete napraviti kozmetiku za čitavu godinu'', kaže Anamarija.

No koliko god se trudile, otpada ima. ''Za sada WC papir ne možemo naći bez plastične ambalaže, pa imate i elektronski otpad, npr. meni je pukao punjač i dala sam ga u reciklažu.''

Na ovakav način života okolina se još nije naviknula.

''Najviše kritika imam od obitelji i nekih bližih prijatelja. Kažu da živim u iluziji'', rekla je Anamarija. No nije iluzija da jedna osoba svakog dana prosječno proizvede 1,8 kilograma smeća.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene