Uobičajeno ljetno poslijepodne u pitomom gradiću prekinuo je zvuk sirene hitne pomoći. Gotovo pred kućnim pragom nastradala su dva najbolja prijatelja, dječaci Karlo i Luka, koji su vozili bicikle kada je na njih naletio automobil. Umjesto da stane i pomogne djeci, vozač je zatim pobjegao. Sreća u nesreći je što je za sobom ostavio trag koji je policiju vrlo brzo doveo do počinitelja. Međutim, pojavile su se sumnje, ali i svjedoci koji tvrde da 77-godišnji starac nije pokosio dječake, nego da je priznao krivnju da bi zaštitio svog sina.

Galerija Đuro Koren i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Tragovi auta koji je pokosio dva dječaka (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Koren (Foto: Dnevnik.hr) +0 Martina Besten (Foto: Dnevnik.hr)

Karlu je osam, a Luki devet godina. Oni opasnosti ceste još nisu potpuno svjesni te su se zbog toga bezbrižno vozili suprotnom stranom ceste. Đuro Koren u tom je trenutku vodio bitku s obiteljskim problemima. Iz Koprivnice, gdje živi, morao je do rodbine u Koprivnički Ivanec kako bi hitno podigao pismo. Iako automobil već dugo ne vozi, ljut i umoran krenuo je nazad kući.

Vezani članci Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 8 Pred kamerama Provjerenog ozbiljne prijetnje: "Je*eš mi mater moju ako dobro prođeš s nama, jer nas ima puno više!" Provjereno: Svađa zbog puštenih životinja Pred kamerom prijetili smrću: "Kad te stanemo tuć, ti si mrtav čovjek"

"Kad sam im potrubio, oni nisu znali bi li lijevo ili desno. Kad su oni skrenuli ulijevo, ja sam skrenuo udesno. Tu me uhvatila bankina i više ne znam što je bilo", ispričao je Koren.

Mlađeg dječaka s ceste je odbacio u kanal i on je prošao bez ozljeda. Starijeg je pokosio te je ostao nepomično ležati u kanalu, a Koren je pobjegao s mjesta nesreće. Policija ga je pronašla i zatim uhitila. Međutim, pojavile su se sumnje da 77-godišnjak tog dana nije vozio auto.

Kada je vidio sliku u medijima, dječak je rekao: "Ne, to nije on"

Luka i Karlo, dva najbolja prijatelja, ignorirali su upozorenja roditelja da ne voze po cesti. Martina Besten, Karlova majka, došla je s posla i odmarala se kod kuće. I onda je na vrata pokucala hitna pomoć.

"Po mene je došla hitna s malenim jer nisu imali moj broj mobitela. Kako ga je udario auto, mobitel je odletio preko ograde u voćnjak i nisu ga mogli naći. Pošto nije bio teže ozlijeđen, došli su po mene s hitnom. Meni su se noge odsjekle, ja sam izašla van iz kuće bez cipela, bez ičega i jedva sam došla sebi", rekla je Besten.

Đuro Koren i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Tragovi auta koji je pokosio dva dječaka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Srećom, na hitnoj se nisu dugo zadržali jer je Karlo bio lakše ozlijeđen. S druge strane, Luka je gore prošao. Zadobio je teške ozljede glave i stavljen je u induciranu komu. Sada se polako oporavlja, a njegovi roditelji s njim su danonoćno.

Vozač je, ispričala je Besten, policiji rekao da je djecu zaobilazio: "On ih nije mogao zaobilaziti ako se vozio po desnoj, a oni su bili na lijevoj strani. Znači, to je nemoguće", dodala je.

Nitko od susjeda nije ništa vidio, nesreću su samo čuli i potom pozvali pomoć. Dok se za napadačem tragalo, Besten je informacije o nesreći tražila u medijima.

"Otišla sam na policiju čisto da čujem što se događa i tko je okrivljen. Rečeno mi je da oni ne mogu dati nikakve informacije i da ne smiju ništa govoriti. Ja sam inzistirala da barem ispitaju moga sina", rekla je.

"Maleni je objasio da se vozač okrenuo direktno prema njemu. Krenuo je prema njemu tako ga je on u potpunosti vidio. Vidio je da je u pitanju mlađa osoba, da je proćelav i da nosi naočale s tankim rubom", dodala je.

Đuro Koren i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Martina Besten (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Opisao je vozača, a kada je u medijima objavljena njegova fotografija, dječak je bio siguran u ono što govori.

"On je samo rekao: 'Ne, to nije bio on.' Na policiji su nas uputili na Državno odvjetništvo, gdje nas je načelnik trebao naručiti. Kad smo došli, oni nisu imali pojma o tome. Tada je došla gospođa zamjenica nečega i lagano nas otpilila rekavši da oni ne mogu uzimati iskaz, da on nije teže ozlijeđen, da mi nemamo nikakvo pravo s tim, da se nemamo što miješati", ispričala je Besten.

Svjedok je rekao da je siguran da ja auto vozila mlađa osoba

Pet sati poslije nesreće policija je stigla na kućni prag Đure Korena. Priveden je te je idućeg prijepodneva s lisicama na rukama odveden pred tužiteljstvo. Iako je pobjegao s mjesta nesreće i nije pružio pomoć dječacima, nisu pronađeni temelji da ga se zadrži u pritvoru, zbog čega je pušten na slobodu.

Međutim, ubrzo se pojavio svjedok koji kaže da je vidio automobil bez tablica, jednak onome koji je pokosio dječake, te da je za volanom bila mlađa osoba.

S navodnim svjedokom i sami smo stupili u kontakt. Rekao nam je da je sto posto siguran da je auto vozila mlađa osoba, ali nije htio pred kameru. Međutim, nije nam rekao da je policija kontaktirala s njim i da je njima rekao da nije siguran koga je vidio.

"Obavljeni su razgovori i s osobama koje su imale saznanja koje su potvrdile kronologiju njegova kretanja prije i nakon nesreće i nedvojbeno je da se on kretao i da je on prouzročio prometnu nesreću", rekla je Dijana Žagar iz PU koprivničko-križevačke.

Po odgovore smo otišli i do osumnjičenog Đure Korena. Javno je istupio tek jednom, i to moleći za oprost zbog onoga što je napravio. Kako tvrdi, ni sam se ne sjeća ničega.

"Ne znam kako sam ja tu djecu uhvatio i otišao, ne znam ništa. Ja sam i policiji rekao da sam jedva došao k sebi. Naprije sam zbog njih počeo paničariti jer su navalili na mene da ja krijem da je to sin napravio", rekao je Koren.

Đuro Koren i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Koren (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Sin mu je, prema podacima koje imamo, u Hrvatsku stigao 4. lipnja. Podatak o izlasku iz zemlje nije naveden u sustavu policije.

"Moj sin je dvije subote prije toga otišao za Njemačku. Ja ne sakrivam nikoga, ne znam tko bi vozio. Nemojte me pitati, ubijte me. Dogodilo se i ja nisam namjerno nikoga gazio. Ja vam samo mogu reći da ne znam kako sam došao kući ", rekao je Koren.

Iako ih nije namjerno pogazio, otišao je s mjesta nesreće a da nije provjerio kako su dječaci.

"Ja nesvjesno nisam bio u mogućnosti stati i nisam znao i što bih mogao pomoći toj djeci. Ja više nisam bio priseban. Toplotni udar me udario, ja se moram negdje brzo ohladiti i ne znam što sam razmišljao", objasnio je.

U teškom je fizičkom, a još težem psihičkom stanju te nam je rekao da je blizu samoubojstva. Pitao nas je i za zdravstveno stanje dječaka u bolnici, a roditeljima uputio apel za oprost.

"Moje sažaljenje tim roditeljima i toj djeci. Ja nisam bio u mogućnosti išta napraviti. Ja ne znam gdje sam ih uhvatio", rekao je Koren.

Fizičke će rane zacijeliti, ali psihičke nikada

Sreća je u nesreći da dva mlada života nisu ugašena.

"Fizički je on OK, ali se boji svega. Bilo gdje, u gradu ili na parkiralištu, okreće se, staje, skriva se. Posljedice su ostale, a vjerojatno će još i trajati. Strah za prijatelja prisutan je još uvijek", rekla je Besten.

Luka se oporavlja, ali polagano jer je teže ozlijeđen. Doktori vjeruju da bi se fizički mogao u potpunosti oporaviti, ali da će psihičke posljedice zauvijek ostati.

Također, za mnoge u Koprivnici nikada neće nestati sumnja da je 77-godišnjak uistinu vozio auto. Bez obzira na to tko je bio iza volana, Đuri Korenu prijeti pet godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s ozlijeđenima i tri zbog bijega s mjesta nesreće.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju