Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO

"Napravila je ultrazvuk od 25 sekundi i rekla: 'Da, da, to ti je vodena cista'. A imala sam tumor od pupka do zdjelice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine potresnih svjedočanstava žena o nemaru ginekologinje izazvao je status na Facebooku koji je objavila Tea Kašnar, nakon što je njena majka Marijana ostala bez jajnika i oba jajovoda.

"Uvjeravala me da mi je s trudnoćom sve u redu i nije me htjela pregledati, a mojoj bebi je prestalo kucati srce." "Postavila mi je krivu dijagnozu, davala mi vaginalete i antibiotike bez pregleda, nisam mogla dobiti bolovanje kada sam krvarila u trudnoći, već sam morala na njezinu listu čekanja za bolovanja..." Ovo su samo neki od stotina komentara na Facebook status o nezadovoljstvu radom jedne ginekologinje.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

Tijekom više od dva tjedna, koliko radi na ovoj priči, reporterka Provjerenog Ema Branica u nekoliko je navrata kontaktirala s prozvanom liječnicom. Umjesto izjave dobila je prijetnje: odvjetnikom, institucijama, čak je ekipu Provjerenog i prijavila HND-u. Sve to prije nego što je priča uopće objavljenai.

Deset je dana primala antibiotike, a potom završila i na operaciji. Ostala je bez jajnika i oba jajovoda. Nakon što je otpuštena kući, njezina kći piše status na Facebooku, ogorčena na liječnicu jer nije htjela pregledati njezinu majku. Status je napisala u 9 navečer, a do jutra je bilo 300 kometara, 586 podjela i više od tisuću lajkova. Žene su opisale svoja iskustva s istom liječnicom. "Mislila sam da je to upala jajnika, mjehura, i da će to proći", kazala je Marijana Kašnar. Pa je pila čajeve i tablete protiv bolova. No kada je bol postala neizdrživa nazvala je liječnicu. Javila se medicinska sestra rekavši kako je ginekologica zauzeta, ali će joj ona prenijeti simptome. Pa je zvala opet.

"Javila se sestra i rekla je: 'Doktorica je rekla da ste sigurno trudni', ja velim da nisam trudna jer kad sam joj rekla da mi kasni menga 3 mjeseca, ona je rekla da sam sigurno trudna, ja velim: 'Nisam, kupila sam test i znam da nisam, i trudnoća nije bolest da boli, ovo je nešto drugo, osjećam da mi je nešto unutra, žarište'.

Menstrualni ciklus kaže zaista joj je bio neredovit, a pregledavala se, tvrdi, redovito. Posljednji put kod iste liječnice u 6. mjesecu, kada je sve bilo u redu. "Ona je rekla - doktorica je rekla onda ste u klimaksu, možete doći eventualno po uputnicu da vadite krv za hormone, da vidimo koji je stadij klimaksa."

Kako bol nije prolazila, Marijana je otišla u privatni laboratorij. Nalaz krvi je pokazao visok CRP odnosno upalni proces. Počela je piti antibiotik širokog spektra i kako je vlastita ginekologica nije doživljavala ozbiljno - platila je privatnika. I tada je doživjela šok!

"Veli, 'vi uopće skoro ni nemate jajnika, na jajovodu - ajme šta vidim! Cista od 7 cm, spiralna, gnojna, ja ovo uopće ne smijem više ni po tome dirati, molim vas obucite se... Moram napisati hitan prijem u bolnicu'", kazali su joj na pregledu kod privatnika. Deset je dana primala antibiotike, a potom završila i na operaciji. Ostala je bez jajnika i oba jajovoda. Nakon što je otpuštena kući, njezina kći piše status na Facebooku, ogorčena na liječnicu jer nije htjela pregledati njezinu majku. Kaže, srećom, njezina je majka imala novac, 250 kn za vađenje krvi te još 650 za pregled kod privatnika.

"Pitam se šta se događa s onima koji u tom trenutku kada im je najbitnije nemaju 850 kuna", rekla je Tea Kašnar, Marijanina kći.

Status je napisala u 9 navečer, a do jutra je bilo 300 kometara, 586 podjela i više od tisuću lajkova. Time je postao dostupan i svima onima koji Teu, kao ni njezinu majku, ne poznaju. Žene su pisale svoja iskustva s istom liječnicom.

Potresna svjedočanstva

Ovo su neki od komentara: "U petom mjesecu trudnoće skoro uopće trbuha nisam imala. Žena me uvjeravala da je sve OK i da je svaka trudnoća individualna, da umišljam, i popljuvala me skroz. Drugi dan sam otišla kod privatnika koji me je iz istih stopa poslao na hitnu u rodilište - plod je zaostajao dva mjeseca, posteljica koma..."

"Meni je ta doktorica par puta onako s vrata dala lijek bez pregleda, čisto prema mom objašnjenju što mi je, kontracepcijske pilule daje prema vlastitom izboru... a briseve u principu ne radi. Radila je dok je bila mlađa prije nego je shvatila da su to sve gljivice. Znači, druge žene imaju gljivice pa moram i ja? Očito. Od tada više nisam njezin pacijent."

"Bilo je to 2013. godine, kada sam ostala bez jajnika zbog tumora veličine otvorene šake. Nakon tri dolaska i molbe da me pregleda odbila me jer nije redovni pregled i naručila za tri mjeseca. Kad je tumor puknuo jer sam ga priklještila odlazeći na posao u bolovima, zovem iz čekaone da vidim da li bi me privatno primila, i da za 600 kuna kompletan pregled za pola sata može, a ja unutra već 2 sata čekam. U Petrovoj su mi savjetovali da podnesem podnijeti prijavu, ali sve je to ostalo na prijavi... Jer na 50 naših loših prijava ona će naći 51 pohvalu privatnih pacijenata."

"Cijela trudnoća, gljivice i bakterije koje nikad nisam imala, samo me vaginaletama sređivala i mjesec dana ranije sam se porodila i 10 dana moja bebica na antibioticima od streptokoka zbog 'sterilnih' aparata kod nje. Pokupila karton, a u kartonu ni jedne vaginalete koje sam trošila. Žena je odvratna i nije dostojna titule doktor."

Na pitanje što je htjela postići statusom na Facebooku, Tea Kašnar odgovara: "Pa ne ovo sigurno... i iskreno, nisam ni mislila da će biti ovakav odaziv".

U fazi istraživanja svih ovih navoda, iz Provjerenog su se obratili i nadležnim institucijama s upitom je li bilo pritužbi na rad navedene liječnice. No, umjesto odgovora institucija, stigao je mail same liječnice, a zatim i njenog odvjetnika. U telefonskom razgovoru sve je optužbe odbacila.

Od troznamenkastog broja komentara, tek ih je osam s pozitivnim iskustvima. Ova će djevojka, rekla nam je, svoje iskustvo iz ginekološke ordinacije pamtiti cijeli život. Molila je da joj sakrijemo identitet jer joj je otac i sam djelatnik u zdravstvenom sustavu pa se boji da bi mu posao zbog njezina istupa mogao biti ugrožen. Šutjeti jednostavno nije htjela.

"Ona je napravila ultrazvuk od 25 sekundi i rekla: "Da, da, to ti je vodena cista, ništa, dobit ćeš hormone, 7 cm je velika, kroz tjedan dana će puknuti, boljet će te par dana, ali to nije ništa zabrinjavajuće, idi doma, odleži i to je to".

Tri dana trpjela je bolove, četvrti dobila temperaturu. "Tata me odmah stavio u auto i u Vinogradsku na hitnu. Pdoktor me pregledao pravilno, on je pogledao ultrazvuk, zinuo, preselio me samo u drugu ordinaciju, pozvao još 7 doktora dolje, cijelu ginekologiju, svi su me pregledali redom i rekli su: hitna operacija!"

"Nema šanse da to pravi ginekolog nije mogao vidjeti"

"Operirana sam. To je bio dermoidni tumor. Četrnaest centimetara velik, od pupka do zdjelice, koji je pojeo moj jajnik i jajovod desni kompletno, i nakon toga me doktor tražio njezinu dokumentaciju, pogledao njezin ultrazvuk i rekao: "Ovo je slika tvog mjehura, ne ciste, ona je slikala tvoj mjehur i na osnovu mjehura dala hormone i poslala te doma. Ona uopće nije ulovila niti vidjela cijeli taj tumor, ništa nije vidjela!"

"I rekao je doktor - nema šanse da to pravi ginekolog nije mogao vidjeti! To je od pupka do zdjelice - kompletna desna strana - sve! Ali to je još dobar ishod jer je već taj tumor krenuo u crijeva. Da je ušao u crijeva dobila bih sepsu! Rekao je doktor tri dana i vjerojatno bih bila mrtva... Otprilike!"

Nije prijavila svoj slučaj, vjerujući kako je iznimka... Kako i liječnici imaju pravo na pogrešku. Sve dok nije ugledala status na Facebooku. Isto je mislila i Nikolina Kovač. Sada, kaže, žali što 2004. nije prijavila tu liječnicu. Tada je u trudnoći, tvrdi, dobila bakteriju.

"Ona je meni onako hladnokrvno rekla: 'U nalazu imaš escherichiju', ja sam rekla i da šta sad s tom escherichijom, ja to moram liječiti? Ona je rekla: 'Ma ne, ništa se to ne liječi, to će biti sve OK. Puno, čim više Uvin čaja piti i to će sve proći'".

Dijete koje je nosila začela je umjetnom oplodnjom nakon brojnih pokušaja. Tri dana pila je čaj dok nije dobila visoku temperaturu. "Dođem u KB Merkur i primi me jedan prekrasan doktor, koji kojemu kad sam ispričala da sam pila Uvin čaj gledao me kao da sam pala s Marsa. 'Uvin čaj?!' Pa veli: 'Jeste vi normalni, to izaziva trudove!'"

U bolnici su joj escherichiju riješavali antibioticima i sačuvali su joj trudnoću. Unatoč tome kaže, kći je ipak rođena prerano, s escherichijom u grlu. "Da sam podigla tužbu protiv nje - mogla sam, ali sam bila previše zaokupljena svojim djetetom, bila sam sretna što mi je dijete živo i zdravo. Mojemu djetetu danas je samo nebo granica, ali ne zahvaljujući njoj! Da je zahvaljujući njoj, mojeg djeteta ne bi danas bilo!"

"Ovo je slika tvog mjehura, ne ciste, ona je slikala tvoj mjehur i na osnovu mjehura dala hormone i poslala te doma. Ona uopće nije ulovila niti vidjela cijeli taj tumor, ništa nije vidjela!" Ekipa Provjerenog u nekoliko je navrata pokušavala dogovoriti izjavu od prozivane liječnice. Prvo nije željela pa je odvjetnik tvrdio kako želi, pa je odlučila dati izjavu, ali uz prilično bizaran uvjet - bez prisustva snimatelja. Pokušali su joj pojasniti što podrazumijeva davanje izjave za televiziju pa ih je prijavila Hrvatskom novinarskom društvu, optužujući nas za senzacionalizam, neprofesionalnost i jednostranu priču.

Na pitanje je li normalno da se javi 100 ljudi s pritužbom na istog liječnika, Jasna Karačić iz Povjerenstva za prava pacijenata odgovara: "Svakidašnje su prijave, to je oko 200, 300 mailova dnevno, u porastu su. Međutim, da se dogodi baš na istog liječnika, to nije baš tako često. U ovom slučaju to je nešto što se treba debelo istražiti".

Mnoge žene pisale su kako su podnijele pritužbe, HZZO-u, Ministarstvu zdravstva pa do Hrvatske liječničke komore. Međutim, uvijek su dobivale odgovore kako je sve u redu. I Provjereno je dobilo odgovore iz navedenih ustanova. U HZZO-u kažu kako su od 2014. do 2016. imali četiri pritužbe. Njihova kontrola u ordinaciji nije pronašla ništa sporno.

No, Ministarstvo zdravstva poslalo je drugačije podatke. Oni kažu da su u 2015. godini bile dvije pritužbe, od kojih jednu na okolnost odnosa prema pacijentima, ali uvidom u knjigu žalbe nisu ništa našli. Iako žene u komentarima tvrde da su ostavljale pisani trag svog nezadovoljstva.

Druga se pritužba odnosila na postupanje liječnice prilikom provedbe terapije, za koju su tražili očitovanje liječnice. To je očitovanje zapravo jedna izjava u kojoj se traži od navedenog zdravstvenog djelatnika, u ovom slučaju liječnika, njegovo očitovanje. On ili ona će, naravno, uvijek reći da to nije bilo tako i time priča završava.

Hrvatska liječnička komora poslala je pak samo podatke za 2016. U toj su godini bile dvije pritužbe: jedna neosnovana, kako tvrde, dok je za drugu njihovo povjerenstvo utvrdilo kako je bilo stručnog propusta u radu liječnice.

"Ako su indicije opravdane tu se postupa na način da se taj predmet predaje Časnom sudu komore", kaže dr. Miran Cvitković iz HLK-a. "Časni sud komore vodi profesionalni sudac, kao i visoki sud, a članovi su liječnici. Prema tome, to je pravi sud."

Konkretan predmet i disciplinski postupak, kažu, neće komentirati. Jasna Karačić kaže da kazne ni nema, osim suspenzije, ali trebalo bi postojati i oduzimanje licence.

"Da sam podigla tužbu protiv nje - mogla sam, ali sam bila previše zaokupljena svojim djetetom, bila sam sretna što mi je dijete živo i zdravo. Mojemu djetetu danas je samo nebo granica, ali ne zahvaljujući njoj! Da je zahvaljujući njoj, mojeg djeteta ne bi danas bilo!" Dva tjedna upornih pokušaja ekipe Provjerenog da dođe do liječnice rezultirala su ovime: ovo je izjava koju je poslala preko odvjetnika, koju je Provjereno, kako navodi - dužno objaviti u cjelosti.

Poštovani, s obzirom na prilog u kojem planirate navesti moje ime i prezime, moje osobne podatke te u cijelosti neosnovane navode, u prilogu dostavljam svoje očitovanje o istom kojeg ste u cijelosti obvezni objaviti. Uvjetovanje načina mojeg očitovanja s vaše strane je neprofesionalno, nije u skladu sa novinarskom etikom te je razvidno da vam nije u cilju prezentirati istinu već stvoriti neistinitu senzacionalističku priču.

Slijedom navedenog, o svemu ću izvijestiti nadležna tijela i institucije te poduzeti sve potrebite pravne radnje. Opetovano iskazujem kako iznošenjem neistinitih, neutemeljenih navoda oštećene na javnom mediju vaše televizije predstavlja kazneno djelo koje za posljedicu ima imovinsku štetu koju ću svakako potraživati. Prim. dr. sc. Štefica Findri Guštek.

Isto to pravo - ono na tužbu - imaju i pacijenti. Ali kako išta dokazati? Mnoge žene su, tvrde, doživjele iznenađenje kada bi došle do svojih kartona jer unutra nije pisalo ništa od toga što im se događalo. Druge pak kažu kako kartone nije htjela dati njima već su dostavljeni drugom liječniku mjesecima nakon prelaska. Zato nisu ni pisale prijave, a kamoli podizale tužbe.

Na pitanje znaju li pacijenti što liječnik piše u njihov karton, Karačić odgovara: "Apsolutno ne znaju! Oni kažu ono što ih muči, njihovo zdravstveno stanje, liječnik uzima anamnezu i na njemu je na koji način će uzeti anamnezu. I na njemu je hoće li to biti 100% izjava pacijenta ili će napisati nešto što nekada i njima ide u prilog. U slučaju da znaju da može biti neka komplikacija, da nisu nešto napravili, to može biti itekako sklono manipulacijama sa strane liječnika".

U HLK-u tvrde da se onda zovu svjedoci, ali ni tu pacijenti objektivno nisu u ravnopravnom položaju. Jer liječniku je svjedok medicinska sestra, a pacijentu? "Sad mi radimo i dali smo sve snage u to da se to povjerenstvo koje bi trebalo biti neovisno, da se napokon pokrene. Ipak smo europska zemlja, i to bi trebalo funkcionirati neovisno, da imamo ovlasti da pokrenemo analizu onoga što se dogodilo", kaže Karačić.

Povjerenstvo za prava pacijenata Ministarstva zdravstva ima ovlasti tek pisati dopise. O slučajevima znaju gotovo jednako kao i ti pacijenti koji su prijavili.

"Nisam zvala zato jer mi je dosadno u životu i da idem malo kod ginekologa jer je to inače meni neugodan pregled, nego sam zvala da mi pomogne", rekla je Marijana.

Na stotine je sličnih priča pokrenuo jedan status. Koji bi motiv imale ove žene za laganje? Bi li stale pred kamere da to nije iskustvo koje su osjetile na vlastitoj koži? Izložile su sudu javnosti, riskirale imenom i prezimenom. Ili im je dosta šutnje? Nepravde unutar sustava koji čini sve da, kako su nam rekle, zataškaju, ovakve slučajeve. Ili su već previše puta čule da ako žele dobrog i savjesnog liječnika - neka plate privatnika... pa su i počele vjerovati u to? 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene