Zbog studijskog putovanja u Dansku, čije je troškove snosila tvrtka Danfoss – proizvođač opreme za grijanje, član upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Dalibor Pudić našao se u sukobu interesa – tako je većinom glasova utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Dalijom Orešković.


Pudić, koji je u Dansku išao s predstavnicima Ministarstva gospodarstva te HEP-Toplinarstva u cilju upoznavanja s danskim rješenjima u sektoru toplinarstva, u razgovoru za Provjereno tvrdi kako je bio uvjeren da iza putovanja stoji HERA te da je o uključenosti tvrtke Danfoss saznao iz medija. "Kad sam ja saznao? Tek kad je izašlo u javnost", tvrdi Pudić te dodaje: "Nisam sigurno stavio privatni interes u odnosu na društveni interes."

I dok se u javnosti spominjalo kako interes tvrtke Danfoss leži u činjenici da proizvodi ventile za razdjelnike, oni su to za Provjereno odlučno negirali.

"Ne postoji ventil za razdjelnike. Razdjelnik je zaseban uređaj, ventil za radijatore je poseban uređaj. Razgovaramo o dva različita uređaja. Razdjelnike Danfoss ne proizvodi. Ventile za radijatore Danfoss proizvodi već dugi niz godina", rekao je za Provjereno Kemal Lojo, Danfossov stručnjak za sustave grijanja.

Vezani članci Ivana Jerković Erak - 3 Kako je moglo doći do ovoga? Kupila stan s čistim papirima, a sad će ostati bez njega: "Nisam kriva za ništa, a snosim posljedice za sve" Ivana Jerković Erak I to je u Hrvatskoj moguće: Mlada žena kupila stan s čistim papirima, platila porez i renovirala ga. A sada bi mogla ostati bez njega

Na pitanje s kojim tvrtkama na području Hrvatske koje ugrađuju razdjelnike surađuju, odgovorio je: „Direktno ne surađujemo ni s jednom tvrtkom koja proizvodi razdjelnike. Mi smo svoje proizvode distibuirali kako uvijek i distribuiramo preko naše službe veletrgovaca.“ No ista ta tvrtka naručila je istraživanje o navikama grijanja u kojem su ispitanici bili podijeljeni u one koji nemaju i one koji imaju razdjelnike.Tomislav Panenić, bivši Mostov ministar gospodarstva, komentirao je za Provjereno obavezu ugradnje razdjelnika.

"Kriva je komunikacija. Građanima je bilo komunicirano da ako ugrade razdjelnike, imat će niže cijene grijanja. Međutim, nitko nije objasnio da razdjelnik samo raspoređuje ukupnu potrošnju zgrade."

Na pitanje novinarke je li tu bilo riječ o namjernoj ili slučajnoj krivoj komunikaciji, odgovorio je: "Pa, ja ću reći, kada pogledamo sve što se u energetici događalo tijekom zadnjih godina, onda vidimo da nema slučajnosti, da sve to skupa ima zainteresiranih strana koje se pobrinu da ide na onaj način kako njima odgovara."

Cijelu priču pogledajte večeras u "Provjerenom" u 22:30 na Novoj TV.