Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gledajte u 22.30 na Novoj TV

"Provjereno" istražuje: Tko ima interes u ugradnji razdjelnika i donose li oni uistinu uštede?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog studijskog putovanja u Dansku, čije je troškove snosila tvrtka Danfoss – proizvođač opreme za grijanje, član upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Dalibor Pudić našao se u sukobu interesa – tako je većinom glasova utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Dalijom Orešković.

Pudić, koji je u Dansku išao s predstavnicima Ministarstva gospodarstva te HEP-Toplinarstva u cilju upoznavanja s danskim rješenjima u sektoru toplinarstva, u razgovoru za Provjereno tvrdi kako je bio uvjeren da iza putovanja stoji HERA te da je o uključenosti tvrtke Danfoss saznao iz medija. "Kad sam ja saznao? Tek kad je izašlo u javnost", tvrdi Pudić te dodaje: "Nisam sigurno stavio privatni interes u odnosu na društveni interes."

I dok se u javnosti spominjalo kako interes tvrtke Danfoss leži u činjenici da proizvodi ventile za razdjelnike, oni su to za Provjereno odlučno negirali.

"Ne postoji ventil za razdjelnike. Razdjelnik je zaseban uređaj, ventil za radijatore je poseban uređaj. Razgovaramo o dva različita uređaja. Razdjelnike Danfoss ne proizvodi. Ventile za radijatore Danfoss proizvodi već dugi niz godina", rekao je za Provjereno Kemal Lojo, Danfossov stručnjak za sustave grijanja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Na pitanje s kojim tvrtkama na području Hrvatske koje ugrađuju razdjelnike surađuju, odgovorio je: „Direktno ne surađujemo ni s jednom tvrtkom koja proizvodi razdjelnike. Mi smo svoje proizvode distibuirali kako uvijek i distribuiramo preko naše službe veletrgovaca.“ No ista ta tvrtka naručila je istraživanje o navikama grijanja u kojem su ispitanici bili podijeljeni u one koji nemaju i one koji imaju razdjelnike.



Tomislav Panenić, bivši Mostov ministar gospodarstva, komentirao je za Provjereno obavezu ugradnje razdjelnika.

"Kriva je komunikacija. Građanima je bilo komunicirano da ako ugrade razdjelnike, imat će niže cijene grijanja. Međutim, nitko nije objasnio da razdjelnik samo raspoređuje ukupnu potrošnju zgrade."

Na pitanje novinarke je li tu bilo riječ o namjernoj ili slučajnoj krivoj komunikaciji, odgovorio je: "Pa, ja ću reći, kada pogledamo sve što se u energetici događalo tijekom zadnjih godina, onda vidimo da nema slučajnosti, da sve to skupa ima zainteresiranih strana koje se pobrinu da ide na onaj način kako njima odgovara."

Cijelu priču pogledajte večeras u "Provjerenom" u 22:30 na Novoj TV.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene