Nakon priče o poslodavcu koji radnicima doprinose za mirovinsko nije uplaćivao godinama, u redakciju emisije Provjereno počelo se javljati sve više i više radnika s istim problemom. Da ih gazda nije prijavio, nije im uplaćivao doprinose, a samim time im ukrao i godine staža, saznali bi tek nakon što bi dali otkaz. Čekajući tjednima odgovore na pitanja od ministarstva financija, Ana Malbaša sama je otišla pronaći ministra Marića.

Galerija Javlja se sve više radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Javlja se sve više radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Javlja se sve više radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 5 +3 Javlja se sve više radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali mirovinsko (Foto: Dnevnik.hr) - 3

''Sve ono što smo i dosad učinili, evidentno pokazuje, umanjenje broja takvih slučajeva, međutim dok god njih ima, prostor za daljnje poboljšanje kontrola mora biti'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vezani članci Provjereno: Mame odgojiteljice - 6 Čeka se odluka o mjeri roditelj odgojitelj: "Za demografski procvat u Hrvatskoj puno je važnije stanovanje, mogućnost jaslica..." Brodosplit Utrošene milijarde, radnici bez plaća, a kooperanti negoduju: "Bruxelles smatra da je ovaj program restrukturiranja završen"

Danas prijateljice u nevolji, Marina Škegro i Pamela Kozina nekoć su bile kolegice, konobarice, u istom kafiću Bagi na zagrebačkom kvartu Lučko. ''Nisam dobila nikakav ugovor. Ja sam njemu donijela kopiju osobne i kopiju tekućeg računa. On je rekao da je to to. Da više za prijavu ne treba ništa. Samo to. I tak sam ja to njemu i dala'', govori Pamela.

Dobivale su minimalac, ali barem je sjedao na vrijeme. Dio plaće dobivale su na ruke, a samo Marina i ugovor o radu. Misleći da zbog toga ima pravo plaćanja na rate karticom, kao svaki normalni zaposlenik, odlazi u banku ispuniti zahtjev.

Probijedila je kao krpa kada joj je djelatnica rekla zašto joj se to ne može odobriti. ''Rečeno mi je tamo da nemam primanja. Pa na koji način nemam primanja, a radim 2,5 godine? Na koji način mi je uplaćivana plaća? Onda mi je rečeno da jedan mjesec na primjer uplatio normalno, a ovo ostalo mi je uplatnicom općom uplaćivao'', ispričala je Marina. Šef joj je tada rekao da su pogriješili u banci.

Radnici ne mogu do neplaćenih doprinosa

Dala je otkaz i o svemu obavijestila Pamelu koja je otišla i prije nje jer je našla novi posao. Zajedno su krenule u bitku za svoje godine staža. Krenule su prvo u Inspektorat rada. Direktor im je tamo rekao da se to, nažalost, događa svaki dan. Potom odlaze u Poreznu upravu u Siget. ''Uzeli su i tamo izjave, kopirali su sve papire koje mi ovdje imamo. I onda nam je rekla 'mi tu nažalost ne možemo ništa napravit '. Kad sam ja rekla da ja mogu otvorit firmu i ne plaćat doprinose, držat ljude i ići u banku, uplaćivat plaću, ona je rekla da nažalost to se može tako'', kaže Pamela.

Da se to može baš tako, odnosno još gore, da je to uobičajeno, svjedoči i računovotkinja Vesna Kunovac. Poslodavci ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom. ''Imala sam jednu veliku firmu. Oni su slali obrasce. Nisu uplaćivali doprinose. Uplaćivali su neto plaće djelatnicima, na kraju su otišli u stečaj. I djelatnici uopće ne zanju da im godinu dana nisu plaćeni doprinosi'', prepričava Kunovac i dodaje da radnici iz te priče nikada nisu došli do svog novca.

O takvom jednom sličnom slučaju snimila je i ekipa emisije Provjereno. Zaštitarska tvrtka V grupa šalje sve obrasce Poreznoj, a ne plaća doprinose. Porezna je ne blokira, radi, a radnici ne mogu do svojih neplaćenih doprinosa.

''Porezna uprava svoj posao radi odgovorno''

Kako je ovo moguće ekipa emisije Provjereno tjednima pokušava dobiti odgovor od dva ministarstva, rada i financija. Ministarstvo rada uporno ponavlja da ono ne prati plaćanje doprinosa za mirovine. Lopticu prebacuju na ministarstvo financija. Oni pak šute. Ministar nema vremena za reportere Provjereno. Stoga su otišli na Ekonomski fakultet, gdje je studentima s potpredsjednikom Europske komisije prezentirao prednosti i mane uvođenje eura.

I baš kada su reporteri Provjereno mislili da s minstrom neće moći razgovarati, student politologije napada i Europsku komisiju i ministra što ne rješava problem sive ekonomije. Kada ga je reporterka Provjerenog pokušala upitati o poslodavcima koji ne plaćaju doprinose svojim zaposlenicima, ministar je poručio da su u ministarstvu primili upit i da će na njega odgovoriti.

Ali onda sutradan, tek kada mu je ekipa emisije Provjereno dala do znanja da neće odustati dok ne dobije odgovore, otvara vrata svojega ureda. Iako ga suočavaju sa slučajevima kada se šalju izvješća, a doprinosi uopće ne plaćaju, on tvrdi isto, a to je da Porezna uprava svoj posao radi odgovorno.

Iskustvo računovotkinje Kunovac govori suprotno o slučaju velike tvrtke koja više od godinu dana nije plaćala doprinose. Unatoč tome, blokada iz Porezne nije išla kada je trebala. Netko je izgleda zažmirio iznutra. ''Tu je državna institucija, porezna uprava, zatajila jer su oni trebali ići u blokadu odmah nakon 3 neisplaćene plaće. Isto tako, zakon je izričito rekao 3 neisplaćene plaće je kazneno djelo, automatski blokada, a ovdje se radilo o 12'', govori Kunovac.

Znalo se kada inspekcija dolazi

Pamela i Marina kažu kako nije bilo ni inspekcije ili se na vrijeme znalo da ona dolazi. Kažu da im je djelatnica Porezne kazala kako tvrtka nije imala registrirane zaposlenike i nikakve prihode. ''Da li se ide u kontrole, da li se nadzire. Odgovor je da. Naravno, pristup i principi moraju bit jednaki. Postoje određene nijanse u samim izvedbama'', kazao je ministar Marić. U nijansama sive ekonomije.

Djelatnica Porezne je Pameli i Marini kazala kako tvrtka nije imala registrirane zaposlenike i nikakve prihode. ''Ništa on nije prijavljivao, znači ništa. Ženska nam je rekla da je firma aktivna, no da se ništa ne radi'', govori Pamela. A iznosi utrška kafića bili su, govore, da zaboli glava.

Taj isti dan kada su one bile na Poreznoj, kažu, zatvorio je i otvorio novu tvrtku. I on još uvijek radi. Inspektorat rada mu je izdao tek prekršajni nalog. Ekipa emisije Provjereno stoga je nazvala vlasnika Antu Tokića, no im je poklopio slušalicu.

Porezna reforma bi trebala stupiti na snagu iduće godine, a u njoj nema rješenja za ovakve slučajeve. Nema rješenja ni u mirovinskoj reformi. Rad do 67. godine, a ako ti fali koja godina iako si radio, radi i dalje ili plati sam.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju