Na snimanju priloga o zloglasnoj obitelji Sužnjević-Šajnović, mama i brat glave obitelji brutalno su nasrnuli na Emu Branicu, novinarku Provjerenog. Na suđenju zbog prijetnji i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, koje je trajalo tri mjeseca, jecali su u suzama, lažno svjedočili, izvodili performanse te bježali sa suda u skupocjenim automobilima.

Galerija Nenad Šajnović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nenad Šajnović (Foto: Dnevnik.hr) Ana Šajnović (Foto: Dnevnik.hr) +4 Ana Šajnović pala pred kamerama (Foto: Dnevnik.hr)

Na suđenju Nenadu i Ani Šajnović, koji su napali ekipu Provjerenog dok je snimala nastavak priče o Ivici Šajnoviću-Sužnjeviću, optuženi su jecali, padali po cesti i bježali automobilom. Vrhunac suđenja bila su svjedočenja optuženih, koji su imali svoju verziju događaja. Ipak, sutkinja ih je oboje proglasila krivima za kazneno djelo prijetnje, a Nenada za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Vezani članci Provjereno: Prodaja suplemenata - 6 Reporterka Provjerenog istražila je što se krije iza tvrtke koja prodaje dodatke prehrani. Poslušajte i kako se obraćaju kupcima: "Znaš šta, stara, goni se u tri k****" Provjereno: Trgovina na kotačima - 8 Oni su jedni od posljednjih trgovaca na kotačima u Hrvatskoj: Upoznajte Nenu i Tomu

Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Suđenje je trajalo tri mjeseca. Nenad Šajnović, koji je napao novinarku Emu Branicu, u istražnom zatvoru bio je od rujna. Njegova majka Ana to je vrijeme provela na slobodi. Oboje su izjavili kako se ne osjećaju krivima.

Sve je počelo pričom o zloglasnoj obitelji

Sve što se dogodilo tog 16. rujna kulminacija je slijeda događaja koji su se odvijali dva tjedna ranije, kada je u emisiji Provjereno emitirana priča o zloglasnoj obitelji Šajnović-Sužnjević iz Velikog Pašijana. Supruga čovjeka koji se objesio jer mu je spomenuta obitelj na prijevaru otela kuću, njegovo je oproštajno pismo pročitala pred našim kamerama.

"Drogirali su nas pa smo imali priviđenje. Mene nisu mogli drogirati pa su me poslali u Popovaču na liječenje. Za to vrijeme počistili su kuću, ženu i kćer", stoji u pismu koje je Snježana Kokolek pročitala za Provjereno.

Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Nenad Šajnović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U drugom su selu psihički bolesnoj starici i njezinu sinu na prijevaru oduzeli kuću u Bjelovaru, automobil, traktore i poljodjelske strojeve. U Sesvetama su od druge starice kupili vrijednu zemlju, ali joj nikada nisu platili.

"Ispostavilo se da su oni zemlju preprodali tjedan dana nakon kaj je mama njima potpisala ugovor", rekao je Željko Pavlić, sin prevarene Štefanije Pavlić.

Svi sugovornici rekli su da je cijela obitelj upletena u prljave poslove: od supruga Ivice Šajnovića-Sužnjevića, zvanog Šeki, do njegovih sinova. Ekipa Provjerenog otišla je u Veliki Pašijan čuti njihovu stranu priče. Tada su tvrdili da ih policija ni za što nije okrivila te da je Šeki hrvatski branitelj.

Ispostavilo se da Ana Šajnović ne posjeduje kuću za koju je pred kamerama tvrdila da je njezina.

Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Kuća u kojoj živi obitelj Šajnović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Oteo je dijete kako bi pripremljeni ugovor bio potpisan

Mnogi su se ljudi javili, ali većina njih nije htjela stati pred kamere. Svi su bili žrtve iznude ili su pod prijetnjom morali potpisivati ugovore za prodaju ili kupnju automobila nakon što bi preko oglasnika naletjeli na Šekija.

"Jednom je čovjeku uzeo dijete iz auta i doslovno ga oteo i zadržao ga dok pripremljeni ugovor nije bio potpisan, a drugom je prijetio pištoljem", rekao je telefonom anonimni izvor.

Javili su se i Aida i njezin suprug Stjepan. Htjeli su prodati automobil, a na kraju su ostali oštećeni za gotovo 10 tisuća eura, uz niz neugodnih situacija. Dok su nasred ceste pričali za kamere Provjerenog, na njih i novinare nasrnuli su Nenad i Ana Šajnović.

Usprkos optužnici za prijetnje i teške tjelesne ozljede u pokušaju, oni su imali drugačiju priču.

"Gospođa mi stavlja na teret, a nemam ništa. Ni krađe, znači ništa. Osvećuje mi se zbog brata", rekao je Nenad na sudu.

Ana Šajnović srušila se na pod pred kamerama

Među svjedocima obrane prva je bila na redu Danijela Sužnjević, Šekijeva supruga. Rekla je kako su se razveli, iako i dalje žive na istoj adresi. Govorila je kako nitko od optuženih nije izrekao prijetnje. Danijela Sužnjević rekla je da je događaj gledala s balkona, a na snimci događaja jasno se vidi kako ni na prozorima, ni na balkonima nema nikoga.

Svi svjedoci obrane pozvani su kako bi opovrgnuli da je netko prijetio novinarima Provjerenog. Neki su članovi obitelji odbili svjedočiti, a drugi nisu ništa vidjeli ni čuli, ili nisu bili tamo u vrijeme napada.

Nakon prvog ročišta, s obzirom na to da je Ana Šajnović bila na slobodi, u kafiću pored suda čekao ju je sin Ivica Šajnović. Međutim, kada su na ulici shvatili da ih novinari snimaju, ostavio je suprugu Danijelu i pobjegao u skupocjenom automobilu. Nakon drugog ročišta po nju je došao netko drugi. Na trećem se pak pojavila sa štakom, iako ju je državna odvjetnica to jutro vidjela kako pretrčava cestu. Kada je ugledala kamere, pala je na pod, a ubrzo je po nju došla hitna.

Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Ana Šajnović pala pred kamerama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ipak, da Ani ne treba štaka, potvrdio je svjedok tužiteljstva.

"Vidio sam da je prije tri-četiri dana hodala. Ja prvi put vidim Anu sa štakom", rekao je Ivan Tadić, svjedok tužiteljstva.

Pod prijetnjom nasilja svoje su krntije mijenjali za bolje aute

Dok se vodio ovaj spor, paralelno je na istom sudu donesena presuda protiv obitelji Šajnović. Ivici Šajnoviću i njegovim sinovima Siniši i Slobodanu nepravomoćno je određeno po godinu dana zatvora.

Dijete Matee Lisec Komljenović Ivici Šajnoviću poslužilo je kao sredstvo za ucjenu. Prodavali su automobil i trebali su obaviti zamjenu, uz njihovu nadoplatu. Međutim, Šajnovići su ih prisilili da prepišu svoj automobil u zamjenu za krntiju.

"Ivica ga je napao na dvorištu, a njegovi su sinovi izvukli dijete i sjedalicu iz auta. Ivica mu je rekao da je zaboravio auto", ispričala je Matea.

Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Matea Lisec Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Od 2014. prolazili su muku s policijom. Tek nakon što su zatražili unutarnju kontrolu nad Policijskom postajom Garešnica, bjelovarska je policija podignula kaznenu prijavu protiv Šajnovića.

"Optužnica je dignuta, a ne znam kada je bilo prvo ročište. Iz DORH-a nitko nije zvao. Na kraju smo uzeli svog odvjetnika koji je vodio taj spor", rekla je Matea.

Sporovima protiv obitelji ne nazire se kraj

Na dan presude Ana Šajnović nije se pojavila u sudnici. Nenadu Šajnoviću izrečena je objedinjena kazna zatvora od godine i tri mjeseca. Ana Šajnović u zatvor će ići na šest mjeseci ako u naredne dvije godine počini novo kazneno djelo.

Također, protiv nje se na prekršajnom sudu u Garešnici vodio spor za remećenje javnog reda i mira, nakon kojeg je nepravomoćno osuđena na 30 dana zatvora.

Presude čekaju i sugovornici čijim se sporovima još ne nazire kraj jer se članovi obitelji Šajnović-Sužnjević i dalje zbog raznih izgovora ne pojavljuju na sudu.

Napad na novinare Provjerenog i njihove sugovornike (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Šajnović-Sužnjević Šeki (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Protiv Šekija se trenutačno vode sporovi za prijetnje, teške tjelesne ozljede, spolni odnošaj bez pristanka. Protiv Nenada Šajnovića vodi se još jedan spor za teške tjelesne ozljede, protiv Danijele Sužnjiević spor za prijevaru, a protiv Šekijevih sinova Slobodana i Siniše za teške tjelesne ozljede.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju