Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protupožarna mreža uzrok onečišćene vode na Vrbanima 3?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba je temeljem dosadašnjeg ispitivanja u zgradama na Vrbanima 3 došao do zaključka da bi uzrok onečišćenja vode mineralnim uljima mogao biti u miješanju vode iz mreže za pitku vodu s vodom iz protupožarne mreže koje moraju biti potpuno odvojene.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda Dinko Puntarić rekao je kako se nakon devet dana ispiranja cijevi u jednom stanu vodom i deterdžentom koncentracija mineralnih ulja smanjila, temeljem čega se zaključuje da niti same cijevi niti armatura (slavine, ventili) nisu uzrok onečišćenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Zbog kontrolne analize, ispitane su i nove cijevi istog proizvođača iz dućana i u njima nije ustanovljeno onečišćenje, rekao je, dodajući kako će se takva kontrola napraviti i s armaturom.

Također je rekao da su prošli vikend jednu zgradu spojili direktno na hidrant, pa su u jednom stanu, gdje su 36 sati analizirali vodu, uočili da se koncentracija mineralnih ulja smanjuje, osim u toploj vodi gdje je i dalje bila visoka. Zbog toga će sada ispitati bojler u tom stanu.

Nakon analize cijevi iz horizontale, odnosno iz stanova, sada
počinje ispitivanje pocinčanih cijevi iz vertikale, odnosno cijevi
koje dovode vodu do pojedinih katova.

Puntarić je apelirao na građane da ne paničare jer je voda iz
vodoopskrbnog sustava Zagreba, naglasio je, u potpunosti ispravna. Kazao je kako su u Zavodu ostali bez kemikalija, jer su građani počeli dostavljati na analizu sve više uzoraka vode. 

Onečišćena voda u Vrbanima 3 je lokalni problem, rekao je dodajući kako se voda ispituje u osam zgrada tog naselja kako bi se utvrdio uzrok onečišćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene