Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv novog Zakona o morskom ribarstvu

Prosvjedovali športski ribolovci, ministarstvo se čudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sportski i rekreacijski ribolovci s područja triju županija, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske prosvjedovali su danas u središtu Rijeke izražavajući nezadovoljstvo prijedlogom novoga Zakona o morskom ribarstvu.

Kako je istaknuto na skupu, ovim zakonom se sportski i rekreacijski ribari stavljaju u podređen položaj u odnosu na druge ribare jer im se ukida mogućnost odlaska na more. Naime, pod krinkom utvrđenja raznih oblika rezervata uvode se oštra ograničenja za sportski ribolov kakvih nema u zakonodavstvima mediteranskih zemalja članica EU, naveli su na prosvjedu u Rijeci sportski i rekreacijski ribolovci. Ocijenili su da se tako uskim interesnim skupinama daju ekskluzivna prava ribolova na dijelovima mora i to na temelju prebivališta ili političkih veza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Puno polemike FOTO Grozomorno stvorenje isplivalo iz morskih dubina: Ni iskusni ribiči nisu vidjeli takvo nešto Slika nije dostupna Prosvjed športskih ribolovaca 'Da je ne bi prodavali, ribi moramo sjeći rep'

Ribolovci traže da u donošenju zakona sudjeluju znanstvenici i stručnjaci s hrvatskih instituta koji se bave proučavanjem mora. Tvrde da sportski i rekreacijski ribolov sudjeluje u ukupnom izlovu ribe s manje od jedan posto. Ako je potrebno štititi riblji fond nužno je uvesti zone zabrane lova za sve vrste alata i sve vrste ribolova a ne samo za sportske i rekreacijske ribolovce, stoji u zahtjevima ribara prosvjednika.

Prosvjedi sportskih i rekreacijskih ribolovaca danas su organizirani i u Zagrebu, a nedavno su bili i u nekoliko jadranskih gradova, te su najavljeni u Zadru.

Ministarstvo poljoprivrede iznenađeno prosvjedom

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja priopćilo je kako je iznenađeno današnjim prosvjedom športskih ribolovaca, s obzirom da je uslijedio nakon sastanka na kojemu je postignuta suglasnost o spornim odredbama.

Sastanak s predstavnicima Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru o aktualnim problemima u kontekstu donošenja novog Zakona o morskom ribarstvu održao se 16. siječnja te je postignuta suglasnost oko četiri sporne odredbe, ističe Ministarstvo. Tada je usuglašeno da će parangal kroz posebnu dozvolu biti dostupan i rekreacijskim i športskim ribolovcima te da maksimalna količina ribe koja se može nalaziti kod športskih i rekreacijskih ribolovaca, neće biti limitirana kod višednevnih ulova, osim kod pojedinih vrsta (škarpina, zubatac, kovač i sl.).

Također, ističe Ministarstvo, dogovoreno je da će se brisati odredbe koje omogućuju ministru da posebno propisuje područja za športski ribolov, jer Zakon već sadrži odredbu kojom on može za sve vrste ribolova propisivati ribolovna područja. Pojašnjeno je i kako će, sukladno odredbama čl. 105. prijedloga Zakona, Hrvatski savez za športski ribolov na moru biti partner pri donošenju podzakonskih akata koji će regulirati ribolov.

U priopćenju Ministarstva se postavlja pitanje zbog čega informacije o usuglašenim stavovima nisu u cijelosti prenesene članovima Saveza. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene