Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prosvjed

'Skinite nam omču s vrata i dajte nam da živimo dostojanstveno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalni prosvjednici održali su prosvjed na Markovom trgu. prosvjed je trajao od 11 do 13.30 sati i nije bilo izgreda.

Prosvjednici su putem razglasa puštali pjesme kojima su htjeli poslati jasne poruke Vladi. Pjesme poput 'Ja sam penzić gol i bos, u kontejner guram nos' te 'Laži, laži, laži me', samo su neke od njih.

Pročitajte i ovo Štrajk radnika riječke Čistoće čeka se odgovor Nakon što su stupili u štrajk, radnicima riječke Čistoće ponuđene veće plaće od 15 posto Matija Kroflin, sindikalist Slijede pregovori o plaćama Vladu čeka vruća jesen: "Iz tog razloga mi moramo tražiti daljnji rast plaća"

'Sigurno sada slučaju iza zavjesa prozora. Trebala bi im čitava četa otorinolaringologa da im isperu uši da bolje čuju i da poštuju hrvatske radnike', poručio je s govornice Mladen Novosel iz HUS-a.

S pozornice su prosvjednici pozvani da pozdrave glasnim zviždukom socijalne partnere u Vladi te zakonodavnu vlast, odnosno Sabor s druge strane.

S govornice Novosel poručuje da pregovori nisu uvjeravanja njihovih predstavnika da se odreknu svojih prava.

'Gospodine Milanoviću tražimo od vas da oslobodite svoje ministre trošenja vremena', poručio je Novosel i dodao neka se uzme porez bankama koje pljačkaju građane.

Novosel je istaknuo na kraju poručio kako sindikati mogu biti dobar partner ili najljući protivnik.

Račun bez krčmara

'Iako su na markovom trgu prosvjedi konačno dopušteni, vlasti čine sve kako bi izbjegli kontakt s narodom. i ograde su čak podigli kako bi osigurali diskreciju', poručio je s govornice Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a.

'Bježe već dugo od industrije koju izlažu nemogućim uvjetima poslovanja.

Bježe od svake proizvodnje, pokazujući da nisu dorasli problemu koji je pred nama.

Takvom politikom doveli su nas na rub bankrota.

Došli smo do toga da će više ljudi raditi trgovini nego u proizvodnji.

Novi prijedlog proračuna izgleda kao račun bez krčmara.

Da bi bilo još gore, najavljuje se nastavak porezne presije uvođenjem novih poreza, poput poreza na imovinu.

U takvim okolnostima ne raste BDP, već ekonomska emigracija', ističe Matijašević.

'Hrvatski socijaldemokrati, vjerojatno će u povijesti ostati kao najveća avangarda radničkog pokreta. Toliko su se udaljili od nas', poručio je Matijašević.

'Niste dobili mandat za sječu radnih mjesta. Hrvatsko gospodarstvo će nakon vašeg odlaska izgledati kao Mjesečeva površina', naglasio je čelnik HUS-a.

'Skinite nam omču s vrata i dajte nam da živimo dostojanstveno!', poručio je na kraju Matijašević.

'Zajedno smo jači'

'Pet sindikalnih središnjica mora biti šaka koja će voditi hrvatske radnike. Zajedno smo jači', poručio je s govornice sindikalist Ivan Tomac.

Milanovića je sindikalist Bruno Bulić nazvao 'Robinom Hoodom' koji krade siromašnima i daje bogatima.

Pozvao je ministra policije Ostojića da ne stoji iza zakona koji će dovesti policiju da tuče vlastitu djecu i roditelje kako bi zaštitili Vladu i Sabor, koju je nazvao 'bandom'.

Na Markovom trgu pojavila se i Hitna pomoć, jer je jednom od prosvjednika pozlilo.

Put povorke

Noseći glavni transparent 'Posao i plaća, a ne burza!', prosvjednici su krenuli prema Markovom trgu ispred središnjice SSSH u Šubićevoj ulici.

Povorka je prošla pored zgrade MORH-a te je preko Ulice kneza Višeslava stigla do Trga žrtava fašizma, gdje je prošla pored središnjice HDZ-a.

'Tražimo obranu naših radnih mjesta', poručuju prosvjednici.

Povorka je nastavila Ulicom Franje Račkog. Povorka broji oko 1.500 prosvjednika, koliko su sindikati i predvidjeli i koliko je maksimalno dozvoljeno za dolazak na Markov trg.

Povorka je stigla do Trga burze i nastavlja prema glavnom zagrebačkom trgu.

Jurišićevom ulicom kolona od 1.500 prosvjednika uz glasno zviždanje povorka stiže na Trg bana Jelačića. Povorka se zaustavila na glavnom zagrebačkom trgu.

Užom kolonom, prosvjednici su krenuli Radićevom ulicom prema Markovom trgu, ali su skrenuli na zakmardijeve stube, kojima će pored Kule Lotršćak stići do Markovog trga.

Sindikalni prosvjednici stigli su na Markov trg. Tamo ih je dočekalo osiguranje interventne policije, njih dvadesetak te zaštitne ograde

Vladu na jednoj, zastupnike na dugoj strani Markova trga na svoje probleme dolaze podsjetiti prosvjednici tekstilne industrije, brodogradilišta, tekstilne industrije, građevinskog sektora, drvno-prerađivačkih tvrtki.

>> Sindikati najavili štrajk za kraj mjeseca

Prosvjed su nazvali 'Živi zid za obranu radnih mjesta - posao i plaća, a ne burza'. Zajedničko radnicima svih tvrtki je poslovanje s gubitkom te neisplata plaća.

Pod prozorima Banskih dvora radnici će se okupiti i zbog nezadovoljstva radom Milanovićeve Vlade, posebno resora gospodarstva.

I ovaj prosvjed odvija se po pravilima dolaska nezadovojnih na Markov trg - može ih biti najviše tisuću i pol, a sve će nadgledati policija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene