Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko desetaka ljudi danas je mirnom šetnjom od splitskoga HNK duž Marmontove ulice i Rivom do lučice Matejuške prosvjedovalo zbog prekomjernog lova srdela, upozoravajući kako prijeti opasnost od nestanka te riblje vrste u hrvatskom teritorijalnom moru.


Prosvjed je organizirao splitski ogranak HSP-a dr. Ante Starčevića, a pridružili su se i predstavnici profesionalne ribarske udruge Naše more iz Kaštel Kambelovca.

U prosvjednoj šetnji sudjelovala je i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić. Ona je sa Šimom Šarcem, glasnogovornikom triju profesionalnih ribarskih udruga - Naše more, Istarski ribar (Pula) i Mare croatium (Umag), u lučici Matejuški priredila performans bacanjem jedne srdele u more, čime su, kako je objašnjeno, simbolično pokopali srdelu te upozorili na opasnost njezina nestanka iz Jadrana.

Ruža Tomašić pozvala je na zaštitu ribljeg fonda u našim teritorijalnim vodama Jadrana jer, kako je upozorila, prijeti opasnost da se s njim dogodi isto što i s hrvatskim bankama, Telekomom i Inom, koji su prodani strancima.

Šime Šarac poljubio je srdelu prije nego što ju je bacio u more rekavši: 'Hvala ti uime svih onih koje si prehranila i omogućila da prežive. Neka nam (srdela) živi vječno i ponovno se vrati u more.' On je za teško stanje u hrvatskome ribarstvu optužio državnog tajnika za ribarstvo u Ministarstvu poloprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tončija Božanića.

Vezani članci Ante Franić SDP-ov Ante Franić: "Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav 'za dom spremni' treba zabraniti" Dnevnik iz Splita Spektakularni nastupi kandidata! Jedan priznao da voli kršiti zakon, drugog bi zbog ovoga mogli izbaciti iz stranke, a treći poručio: "Birači nisu puno pametni"

Upozorenje na odumiranje srdele

'Božanić je grobar koji je udario posljednji čavao u lijes hrvatskoga ribarstva', rekao je Šarac na performansu u splitskoj lučici Matejuški. Istaknuo je kako upravu ribarstva, kojoj je na čelu Tonči Božanić, vode vatrogasci, pčelari i agronomi koji nisu kompetentni za ribarstvo.

Povorka prosvjednika, koju su organizatori nazvali posmrtnom, donijela je na Matejušku sliku srdele s crnim florom i hrvatsku državnu zastavu kako bi, kako su rekli, na simboličan način upozorili na odumiranje srdele u Jadranu. Pritom je trubom svirana milosnica - skladba koja se u Hrvatskoj svira na pogrebima. Prosvjednici su u kolicima vozili svijeće te istaknuli više osmrtnica na kojima je pisalo: S tugom u našim srcima javljamo svim građanima Republike Hrvatske kako je nakon duge borbe za proglašenje ZERP-a preminula Jadranska srdela.

Tomašić je u izjavi novinarima optužila vlast da ne štiti riblji fond u hrvatskim teritorijalnim vodama Jadranskoga mora. Na godinu trpimo oko 300 milijuna eura štete od Talijana zbog ribolova u našemu teritorijalnom moru, istaknula je Tomašić i dodala kako USKOK treba ispitati je li ZERP prodan kao Ina.(HIna)