Obavijesti Pretražite Navigacija
Mirna šetnja u Splitu

Prosvjed zbog prekomjernog izlova srdele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka ljudi danas je mirnom šetnjom od splitskoga HNK duž Marmontove ulice i Rivom do lučice Matejuške prosvjedovalo zbog prekomjernog lova srdela, upozoravajući kako prijeti opasnost od nestanka te riblje vrste u hrvatskom teritorijalnom moru.

Prosvjed je organizirao splitski ogranak HSP-a dr. Ante Starčevića, a pridružili su se i predstavnici profesionalne ribarske udruge Naše more iz Kaštel Kambelovca.

U prosvjednoj šetnji sudjelovala je i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić. Ona je sa Šimom Šarcem, glasnogovornikom triju profesionalnih ribarskih udruga - Naše more, Istarski ribar (Pula) i Mare croatium (Umag), u lučici Matejuški priredila performans bacanjem jedne srdele u more, čime su, kako je objašnjeno, simbolično pokopali srdelu te upozorili na opasnost njezina nestanka iz Jadrana.

Ruža Tomašić pozvala je na zaštitu ribljeg fonda u našim teritorijalnim vodama Jadrana jer, kako je upozorila, prijeti opasnost da se s njim dogodi isto što i s hrvatskim bankama, Telekomom i Inom, koji su prodani strancima.

Šime Šarac poljubio je srdelu prije nego što ju je bacio u more rekavši: 'Hvala ti uime svih onih koje si prehranila i omogućila da prežive. Neka nam (srdela) živi vječno i ponovno se vrati u more.' On je za teško stanje u hrvatskome ribarstvu optužio državnog tajnika za ribarstvo u Ministarstvu poloprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tončija Božanića.

Pročitajte i ovo Srednjoškolci Pennsylvanije u protestu Stotine izišle iz škole Prosvjed u školi zbog transtoaleta: "Učenice su uznemirene, ne žele muškarce u svojem WC-u" Prosvjed u Splitu zbog zagađenja zraka - 2 zbog onečišćenja zraka Stanovnici splitskog kvarta Brda opet prosvjeduju, vikali: "Lučka mafijo, gotovo je, gotovo"

Upozorenje na odumiranje srdele

'Božanić je grobar koji je udario posljednji čavao u lijes hrvatskoga ribarstva', rekao je Šarac na performansu u splitskoj lučici Matejuški. Istaknuo je kako upravu ribarstva, kojoj je na čelu Tonči Božanić, vode vatrogasci, pčelari i agronomi koji nisu kompetentni za ribarstvo.

Povorka prosvjednika, koju su organizatori nazvali posmrtnom, donijela je na Matejušku sliku srdele s crnim florom i hrvatsku državnu zastavu kako bi, kako su rekli, na simboličan način upozorili na odumiranje srdele u Jadranu. Pritom je trubom svirana milosnica - skladba koja se u Hrvatskoj svira na pogrebima. Prosvjednici su u kolicima vozili svijeće te istaknuli više osmrtnica na kojima je pisalo: S tugom u našim srcima javljamo svim građanima Republike Hrvatske kako je nakon duge borbe za proglašenje ZERP-a preminula Jadranska srdela.

Tomašić je u izjavi novinarima optužila vlast da ne štiti riblji fond u hrvatskim teritorijalnim vodama Jadranskoga mora. Na godinu trpimo oko 300 milijuna eura štete od Talijana zbog ribolova u našemu teritorijalnom moru, istaknula je Tomašić i dodala kako USKOK treba ispitati je li ZERP prodan kao Ina.(HIna)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene