Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žica na hrvatsko-slovenskoj granici naišla je na obostrano negodovanje građana.


Prijateljskom odbojkaškom utakmicom preko žilet-žice koju je slovenska vlada postavila na granicu s Hrvatskom, u subotu će hrvatski i slovenski sportaši i kulturni djelatnici izraziti prosvjed zbog postavljanja žice na granicu u Istri i, kako ističu organizatori, bilo gdje u Europi.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović na vaterpolo utakmici - 3 Kolinda Grabar-Kitarović u dresu navijala za Barakude, u društvu joj bio i suprug Jakov Lizzo (Foto: Profimedia) Reperica na utakmicu stigla u haljini koja je imala rupu na stražnjici i zgrozila publiku ponašanjem

Prvo poluvrijeme će se odigrati u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija-Brezovica kod Oprtlja, a drugo u 14 sati na graničnom prijelazu Dragonja-Kaštel kod Buja, potvrdila je Hini inicijatorica i koordinatorica te prosvjedne akcije Vlatka Kolarović.

"Prijateljska odbojkaška utakmica preko žice održava se u sklopu prosvjeda protiv postavljanja žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri, ali i bilo gdje u Europi, protiv svih žica koje stoje na putu ljudskoj slobodi.

Želimo poslati snažnu poruku cijeloj Europi kako žica u Istri nije dobrodošla," poručila je Kolarović.

Pula i Istra su u natječaj za europsku prijestolnicu kulture Pula +2020 ušle s temom demilitarizacije, a upravo "svjedočimo novoj militarizaciji europskih gradova i naših života protiv koje se, u ime cijele Europe, borimo igrom, kreativnošću i nenasiljem", rekla je.

Rekla je da je od hrvatskih sportaša potvrdio dolazak olimpijski pobjednik u streljaštvu Giovanni Cernogoraz, osvajač zlatne medalje u disciplini trap na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, da će u utakmici sudjelovati odbojkaši iz slovenskih gradova u istri Izole i Kopra, te hrvatskig gradova Umaga i Novigrada i, kako je rekla, veliki broja hrvatskih i slovenskih kulturnjaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook