Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele biti većinski vlasnici tvrtke

Prosvjed radnika RIZ Odašiljača na Markovu trgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak radnika RIZ Odašiljača prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo postanu većinski vlasnici tvrtke.

Stotinjak radnika RIZ Odašiljača prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo (ESOP) postanu većinski vlasnici tvrtke, te da USKOK i DORH napokon riješe slučajeve kriminala koje su im prijavili.

Tražimo da nam Vlada omogući, kao i radnicima Uljanika, da putem ESOP programa otkupimo 64 posto dionica koje su u vlasništvu države, poručili su prosvjednici, koji tvrde da država nema pravo na tih 64 posto, jer nije dokapitalizirala tvrtku s 88 milijuna kuna, nego se radi o sredstvima koje su zaradili sami RIZ Odašiljači.

To su devizna sredstva bivšeg društvenog poduzeća iz vremena SFRJ, koja su bila blokirana u SAD-u do 2003. godine, kada su vraćena hrvatskom Ministarstvu financija, kaže član Uprave RIZ Odašiljača Milić Bijelić.

On odbija optužbe prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da su radnici RIZ Odašiljača već jednom kupili dionice po povlaštenim uvjetima, pa su ih 'prodali tajkunima'. Čačić je danas izjavio kako će se država, kao vlasnik, u RIZ Odašiljačima ponašati odgovorno.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

>> 'Za projekt Plomin javilo se 70 tvrtki, a 10 ih je izuzetno konkurentno'

Zamoljen za komentar današnjeg prosvjeda radnika RIZ-a pred sjedištem Vlade koji za stanje u tom poduzeću prozivaju i njega, Čačić je za boravka u tvornici Elka rekao kako mu je žao što oni koji su prepolovili poslovanje RIZ-a i dalje manipuliraju. Država je kao vlasnik odgovorna za stanje u RIZ-u i stoga će se i ponašati odgovorno, kazao je Čačić.

Radnici nisu dobili priliku otkupiti sve dionice, već samo manji dio, a branitelji nisu dobili ni jednu dionicu, zbog čega su se nedavno išli požaliti i ministru branitelju Fredu Matiću, rekao je Bijelić.

Prosvjednici ne priznaju predsjednika Uprave Roberta Inkreta, kojega smatraju oruđem u ruci onih koji žele uništiti RIZ Odašiljače, te su mu onemogućili ulazak u tvrtku. Oni traže da USKOK i DORH ispitaju njihovu sumnju da neki vanjski dioničari žele otjerati tvrtku u stečaj kako bi se dokopali atraktivne lokacije u Božidarevićevoj ulici.

Sindikalna povjerenica Marina Glokević tvrdi da iza plana za uništenje RIZ Odašiljača stoje bivši direktor Darko Cvjetko i dvojica sumnjivih biznismena, Michael Ljubas i Tomislav Tukić.

Njih trojica kao vanjski dioničari, koji nisu članovi Udruge malih dioničara, žele RIZ Odašiljače poslati u stečaj kako bi na lokaciji u blizini Maksimirskog parka izgradili luksuzno stambeno-poslovno naselje, rekla je Glokević.

Oni stoje iza projekta 'RIZ - biser Maksimirske šume', koji bi trebala izgraditi građevinska tvrtka Stipić grupa, ali prije toga treba uništiti RIZ Odašiljače preko instaliranih ljudi u Nadzornom odboru (NO) i Upravi tvrtke, tvrdi Glokević.

Prosvjednici smatraju da je s tom namjerom u NO nedavno imenovana Vesna Čižmar, bivša pokajnica iz 'afere Maestro'. Umjesto poštenog i kompetentnog kandidata Krešimira Štiha, AUDIO je na glavnoj skupštini društva, održanoj 31. kolovoza, imenovao Vesnu Čižmar koja je za tu prigodu reaktivirana iz mirovine, kamo je poslana nakon što je kao pokajnica svjedočila u 'aferi Maestro', ističu prosvjednici.

Oni su uvjereni da se njihove prijave USKOKU i DORH-u namjerno drže u ladici, jer u tim ustanovama, kako tvrde, još uvijek ima veliki utjecaj Božica Cvjetko, supruga Darka Cvjetka, koja je bila zamjenica glavnog državnog odvjetnika do 'afere Brezovica', nakon čega je i ona morala otići u mirovinu.

Kako nema realnih izgleda da se slučaj RIZ Odašiljača riješi dogovorom, čini se da će o svemu na kraju odlučiti sud, a Udruga malih dioničara najavljuje tužbu zbog imenovanja Vesne Čižmar u NO tvrtke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene