Članovi triju stanaka prosvjedovali su pred zgradom Zagrebačke skupštine zbog donošenja "Lex Šerifa".


Članovi stranaka Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica i Za grad pred zagrebačkom su Skupštinom održali prosvjed protiv izmjena zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, kolokvijalno nazvanog "Lex Šerif".

Vezani članci Ivana Kekin Ivana Kekin izabrana za predsjednicu Nove ljevice: "U Hrvatskoj ima mjesta za ljevičarke i ljevičare" Poplava u Zagrebu Zagreb je naš! i Za grad traže produljenje roka za prijavu štete od poplava

Iz stranaka poručuju kako bi izmjenama zakona gradonačelnici, župani i načelnici postali nesmjenjivi, a predstavnička tijela, poput Skupštine Grada Zagreba, ne bi više imala nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca.

"Lex Šerif politička je trgovina između Milana Bandića i Andreja Plenkovića. Bandić je osigurao HDZ-u većinu u Saboru, a ovime mu HDZ vraća uslugu i Bandić se ne treba brinuti za većinu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba", rekao je Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!.

Podsjetimo, izmjenama zakona ukinulo bi se postojeće zakonsko rješenje prema kojemu se  u slučaju neusvajanja proračuna gradova, općina ili županija, istovremeno raspuštaju predstavnička tijela i razrješuju gradonačelnici.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju