Dvojica članova GI "Čist zrak - duga ljubav", okupljene na facebooku, od kojih je jedan član NO Kaštijuna, ogradili su se na konferenciji za novinare u Puli od "problematičnog dijela" govora trećeg člana koji je na nedjeljnom prosvjedu zbog smrada s Kaštijuna "prozvao IDS i odaslao prijeteće poruke".


"Ograđujemo se od tih spornih izjava, ali i od političkog govora. Bitno je da svi znaju da mi kao inicijativa smo apolitična skupina iz razloga što smo mi okupili ljude svih svih političkih opredjeljenja", istaknuo je Ivo Lorencin, koji je član Nadzornog odbora Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna.

Vezani članci Tomislav Tomašević Veće cijene za one koji ne odvajaju smeće: U Zagrebu uskoro naplata odvoza po količini miješanog otpada Provjereno donosi priču o ilegalnom deponiju nadomak Zagreba - 3 Dobro uhodani poslovi na ilegalnim deponijima: "Nazvali smo čovjeka, rekao nam je da je kombi 300 kuna"

On je rekao kako bi volio da se svi politički akteri uključeni oko Kaštijuna prestanu međusobno prepucavati, da se spusti lopta na zemlju i da "svi zajedno sjednu za stol i krenu rješavati ovaj veliki problem jer građani tu najviše ispaštaju".

Prozvani Željko Ilić, koji je također bio na današnjoj konferenciji za novinare, rekao je da je "njegov govor bio s namjerom oštar".

"Moram tako govoriti jer su naši životi ugroženi. Dijelovi mojeg istupa bili su figurativni i svi koji su bili tamo znaju što sam htio reći", dodao je.

"U nedjelju se nisam htio suzdržavati, pa je izletjelo nešto što nisam trebao izgovoriti i sada mi je iskreno žao. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti i uznemiriti, ali neke stvari smo morali reći. Mi imamo problem - eksperiment Županijskog centra za za gospodarenje otpadom Kaštijun nije uspio", rekao je Ilić i dodao kako su "pokusni kunići nastradali", a to su stanovnici okolnih mjesta.

Prozvao vrh IDS-a

Prozvavši vrh IDS-a zbog problema s Kaštijunom, Željko Ilić je u nedjelju rekao kako se sam uvjerio da na Kaštijun usred noći dolaze "šleperi talijanskih registarskih oznaka", a samo se, kako je dodao, može nagađati "što odlažu na Kaštijun usred noći".

Član inicijative Bojan Blagonić izrazio je danas nadu kako je njihov problem dopro do svih medija i da će se o tome više pričati.

"Činjenica je da ulazimo u treću godinu nesnosnog smrada, a nije se postigao nikakav rezultat. Neminovno je da je stvar eskalirala i da mještani aktivno prosvjeduju. Nedjeljni protest neće biti jedini. Na Kaštijun i dalje dolaze neprimjerene količine otpada koje sam Centar ne može obraditi. Treba raditi na sustavu koji prethodi Kaštijunu, a to je smanjenje količina otpada", poručio je Blagonić.

"Izostaju investicije u turizmu i gospodarstvu"

Dodao je kako ta situacija znatno utječe na smjer razvoja juga Istre jer, kako je rekao, "izostaju investicije u turizmu i gospodarstvu te padaju cijene nekretnina".

"Mi smo jednostavno žrtve ovog neprimjerenog sustava gospodarenja otpadom", ocijenio je Blagonić i dodao da treba početi razmišljati o bioplinu i drukčijem pristupu cijeloj problematici. Po njegovim riječima, cijeli proces ide vrlo sporo, pri čemu je prozvao ostale istarske gradove i općine jer sporo povećavaju odvajanje otpada i izdvajanje biootpada iz komunalnog.

"Jug Istre generira tek trećinu ukupnoga komunalnog otpada Istre, dok ostatak dolazi iz drugih dijelova poluotoka. Krajnja namjera nam je izmjestiti Kaštijun, promijeniti strategiju gospodarenja otpadom i preći na drukčiji način kojim će Kaštijun postati praktički nepotreban", zaključio je Blagonić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju