Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na gradskoj tržnici u Puli na prosvjedu za slobodno novinarstvo u Republici Hrvatskoj i potporu novinarima Glasa Istre u štrajku.


Prosvjed je organizirao Sindikat Istre i Kvarnera, a njegov predsjednik Bruno Bulić ustvrdio je da hrvatskim medijskim prostorom vlada 'politička oligarhija plaćena od moćnika koju su je doveli na vlast, odnosno tajkuna koji su opljačkali ovaj narod putem PR agencija koje financiraju urednike i analitičare'.

Vezani članci Slika nije dostupna Devizna klauzula na Ustavnom sudu Slika nije dostupna Prekinuli štrajk: Glas Istre se vratio na posao

'Novinar mora postati poziv a ne zanimanje', poručio je Bulić. Na prosvjedu je sudjelovao i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji je izjavio da 'moralna erozija' hrvatskog društva svakog dana poprima sve veće razmjere.

>> Novinari Glasa Istre spremni ponovno pregovarati s upravom

>> 'Medijski prostor je zatrovan političarima i financijskim moćnicima'

'Onemogućavanje objektivnog izvještavanja javnosti predstavlja put do konačnog obračuna kapitala i kriminalaca s narodom', izjavio je Matijašević dodavši kako i ovaj slučaj dokazuje da se 'vlastodršci neprimjereno pomažu od strane hrvatskog pravosuđa'.

'U Hrvatskoj traje teror nad novinarima'

HUS daje punu potporu novinarima u borbi za očuvanje nezavisnih medija. Samo tako imamo šansu uspostaviti pravedno i uređeno društvo, a Hrvatska je, nažalost, 'miljama udaljena od takvog društva', kazao je Matijašević.

Novinar Hrvoje Appelt ustvrdio je da u posljednjih pet godina u Hrvatskoj 'traje teror nad novinarima'. 'U Hrvatskoj se novinari tuku, ubijaju i žive pod policijskom zaštitom. Napad na slobodu medija je napad na slobodno demokratsko društvo', kazao je Appelt.

Skupu su se obratili i brojni novinari Glasa Istre u štrajku predvođeni glavnom sindikalnom povjerenicom Mašom Jerin koja je naglasila da novinari tog lista žele raditi u novinama gdje se ne postoji cenzura i živjeti u državi gdje se sudova ne boje radnici nego kriminalci. (Hina)