Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost ne prestaje

POLICIJA O SUKOBU S PROSVJEDNICIMA 'Prekršili su zakon, upozorili smo ih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Budući su se okupljeni oglušili na upozorenja i odbili zapovjedi, policija je započela s primjenom zakonskih ovlasti s ciljem razdvajanja i odvođenja osoba. Uslijed toga okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve. Poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom je trenutku policija prekinula s postupanjem', kažu iz policije.

Jučer je od 8 sati na Medveščaku u Rockefellerovoj ulici započeo prijavljeni prosvjed na kojem se okupilo 100-tinjak prosvjednika. Pješice su se uputili prema središtu grada, Trgu Sv. Marka gdje su mirno prosvjedovali do 12 sati, započinje PU zagrebačka u službenom priopćenju o događanjima u Zagrebu, a o kojima izvještavamo s terena.

Pročitajte i ovo Vepar trči Zagrebom Buđenje prirode VIDEO (Ne)običan prizor usred metropole: Kad divlja svinja šeće Zagrebom... Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore

Oko 9.45 sati u prosvjedu im se pružilo 50-tak branitelja iz Savske koji su se, nakon razilaska prosvjednika u 12 sati, zadržali na prostoru Trga sv. Marka.

NAPETO PRED VLADOM Branitelji ne napuštaju crkvu, prema njima krenuli i prosvjednici iz Savske

'Obzirom da ovo javno okupljanje branitelja nije prijavljeno, odnosno nije u skladu s odredbama Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) u kojem je propisana obveza prijavljivanja, Policijska uprava zagrebačka je u 18.50 sati organizatorima okupljanja uručila Obavijest o počinjenom prekršaju iz čl. 7 st. 1. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljivanje javnog okupljanja). Prilikom uručivanja obavijesti, policija ih je upozorila na odredbu čl. 11. st. 3. Zakona prema kojoj je javno okupljanje na Markovom trgu dozvoljeno do 22 sata, nakon čega moraju napustiti Trg. Zbog poduzimanja mjera osiguranja, od 17.30 sati u potpunosti je obustavljen promet Gornjim gradom, a od 18.10 sati fizički su zapriječeni prilazi Trgu sv. Marka', priopćila je policija.

'Okupljeni se do 22 sata nisu razišli, odnosno napustili Trg sv. Marka te ih je policija megafonom oko 22.15 sati upozorila, a potom i sukladno čl. 22. i 23. Zakona zapovjedila da se mirno raziđu ili će u protivnom uporabiti sredstva prisile. Budući su se okupljeni oglušili na upozorenja i odbili zapovjedi, policija je započela s primjenom zakonskih ovlasti s ciljem razdvajanja i odvođenja osoba. Uslijed toga okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve. Poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom je trenutku policija prekinula s postupanjem', kažu iz policije.

Kordon policije ostaje na Markovu trgu - Branitelji prenoćili u crkvi

Zbog napada na jednog policijskog službenika policija provodi kriminalističko istraživanje.
Branitelji koji prosvjeduju u Savskoj u dva su navrata između 22.28 i 23 sata nakratko zaustavili promet Savskom cestom ispred kućnog broja 66. Obzirom da su prosvjednici na kolnik iznijeli tri plinske boce policija po tom pitanju provodi kriminalističko istraživanje.

Od ranih jutarnjih sati do 11.15 sati crkvu sv. Marka u središtu Zagreba napustilo je ukupno 15 osoba koje su policijski službenici legitimirali i ispratili s prostora Markova trga, a pružena je i liječnička pomoć.

Ističemo da osobe, koje su nakon izlaska iz crkve u pratnji policije napustile prostor Trga sv. Marka, nisu privedene niti uhićene, a bit će prekršajno prijavljene redovnim putem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene