Pločasti most na Cetini poseban je jer je sastavljen od srednjovjekovnih stećaka koji su se koristili kao nadgrobni spomenici. Sanacija ove vrijedne baštine nije 'sjela' lokalnom stanovništvu, a ni arheolozima. U subotu je održan novi prosvjed.

Galerija


Održan je novi prosvjed kraj Pločastog mosta na Cetini, složenog od srednjovjekovnih stećaka, a koji općina Civljane obnavlja uz dozvolu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku.

Protiv radova izjasnio se Institut za arheologiju, potpisuje se i peticija, a saborski zastupnik Miro Bulj u subotu je okupio i branitelje koji su stigli na konjima, ali i znanstvenike koji podržavaju zaustavljanje sanacije.

"Možda bi bilo pametnije da su ta sredstva uložili ovdje da naprave nekakve stolove, odmorište, parking za bicikle ili vezište za konje, da se mladi ljudi okupljaju na takav način. Ovdje će sve samo uništiti, ja ne znam tko će više nositi uspomenu i sliku odavdje, jer prije je uvijek bio interesantan stari most", kazao je Mario Vujević iz Braniteljske zadruge "Patriot".

Pločasti most na Cetini - 1 Sanacija mosta razbjesnila Zagoru: O vrijednoj baštini na rijeci Cetini oglasilo se i Ministarstvo kulture

Pločasti most na Cetini - 5 Zagora na nogama zbog sanacije mosta na Cetini: "Mi od baštine ne smijemo raditi Disneyland"  

"Taj most je naprosto trebalo ostaviti onakav kakav je. Ostaviti ga tako da pruža vizualni dojam - dakle savršen u ovom ambijentu. Zapravo, njegova uporabna funkcija je potpuno nepotrebna", smatra Marko Rimac, voditelj Centra za lokalnu povijest i rodoslovlje Sveučilišta u Splitu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr