Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne znaju gdje će završiti

Prosvjed FPZG-ovaca: 'Dajem bubreg za semestar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak studenata zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prosvjedovalo je ispred Fakulteta tražeći mogućnost nastavka studiranja po predbolonjskom sustavu po kojem su i upisali studij.

Noseći parole 'Dajem bubreg za semestar!', 'Čovjek sam mlad, studiram uz rad!', 'Oktobarska revolucija?', studenti od Vijeća FPZ-a traže da im se za još jedan semestar produlji rok za završetak studija po predbolonjskom sustavu, a ne da im se od 31. listopada nastavak studija uvjetuje prebacivanjem na bolonjski sustav studiranja.

Dekan FPZ Nenad Zakošek novinarima je iznio stav uprave i vijeća Fakulteta da se više ne može osigurati minimum kvalitete studiranja na stari način, jer je, kao što je kazao, prošlo previše vremena i zbog toga opada razina znanja na ispitima. Dodao je da će se zbog tog problema danas u 13 sati sastati s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Aleksom Bjelišom.

>> Studenti najavljuju prosvjed, no imaju li pravo na to?

Zakošek je rekao da će studentima ponuditi prelazak na bolonjski sustav studiranja, a o financijskom aspektu te odluke se još može raspravljati. Na primjedbu studenata da je većina fakulteta izašla u susret svojim predbolonjskim studentima, dekan FPZ-a odgovorio je da su više puta produljivali rok studiranja te da je, po informacijama iz zagrebačkog Sveučilišta, trećina fakulteta produljila rokove, a dvije trećine nisu. 'Stav fakultetskog Vijeća i moj osobni je da više nema smisla produljivati rok, a meni je jako važno kako će se o tome postaviti vodstvo Sveučilišta', kazao je Zakošek.

Studentica Ružarija Jelena Čičak kazala je da je većina fakulteta riješila problem studenata koji studiraju po predbolonjskom sustavu i produljila im rok studiranja, osim FPZ-a. Uz to, dodala je, još ne znaju kako će se izvršiti prelazak na bolonjski sustav studiranja, jer, kako je rekla, to nije zakonski točno regulirano. 'Mi ne znamo koliko ETSC bodova imamo, što nas čeka, gdje ćemo završiti', naglasila je.

Čičak je izrazila nadu da će na današnjem sastanku sa rektorom Bjelišem, kojem će nazočiti studenti, doći do sporazuma na obostranu korist. Napomenula je da od 130 studenata predbolonjskog sustava njih 30-ak treba položiti samo jedan ispit, njih 40-ak ima još dva ili više ispita, dok ostali imaju samo obranu diplomskog rada. Čičak je dodala da bi im prebacivanje na bolonjski sustav, uz produljenje vremena studiranja, poskupjelo i cijenu studija sa sadašnjih 1650 kuna na 4200 kuna.

Studenti su danas dekanu FPZ-a predali molbu da na dnevni red slijedeće sjednice fakultetskog vijeća uvrste njihov problem.  Studenti FPZ-a pred zgradom Fakulteta prosvjedovali su i prošli tjedan, a kako su rekli do sada nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo Slika nije dostupna Ne žele na 'bolonju' Prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene