Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelatnici SC-a prosvjedovali su na Markovom trgu, a zbog tog prosvjeda stigla je i interventna policija, koja je postavila i ogradu.


Na Markovom trgu bio je i saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je nakon monologa u trajanju od nekoliko minuta otišao, nakon što su radnici spontano počeli vikati "Hoćemo ugovor".

Vezani članci Jadranka Matas Mještani bijesni: "Mi smo do neki dan imali normalnu opskrbu, poštu, djeca su mogla normalno na nastavu. Sada nam je to uskraćeno" Stanovnici Ilovika prosvjeduju zbog ukidanja brodske linije - 5 VIDEO Ljutiti mještani Ilovika više nemaju strpljenja, izviždali su gradonačelnicu - "Lažeš, lažeš..."

Prosvjed sindikalista protekao je mirno, a okupilo se nekoliko desetaka ljudi.

Na kraju današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković zamolio je ministra obrazovanja Pavu Barišića da se osvrne na poteškoće zaposlenika Studentskog centra koji su dok je trajala sjednica prosvjedovali na Markovom trgu.

"Riječ je o sanaciji SC-a u Zagrebu koja je započela prije 3 godine i do sada je u postupku sanacije koju subvencioniramo iz proračuna isplaćeno 136 milijuna, a u trenutku kada je sanacija započela prezentirane obveze bile su 121 milijun. Dakle, sanacija se pokazala neuspješnom", započeo je izlaganje ministar Barišić.

"Za to vrijeme sanacije započeli su pregovori o kolektivnom ugovoru, međutim, to vodi sanacijsko vijeće koje je imenovalo pregovarački tim koji je došao do određenih stavki koje se ne mogu sklopiti s obzirom da se traži povećanje materijalnih prava radnika. U razgovorima koje smo imali, zaključili smo da se može odobriti da se sklopi ugovor, ali bez povećanja materijalnih prava jer je to proturječno svrsi sanacije koja je u tijeku", rekao je ministar.

"Konačno rješenje je što prije ovlastiti sanacijsko vijeće da provede strukturne promjene i da se završi sanacija. Smatramo da nema zapreka za kolektivno pregovaranje, ali da se ne povećava materijalna prava. U ovom trenutku, ako bi se prihvatilo, to bi značilo povećanje materijalnih prava u iznosu 5 milijuna kuna godišnje i to je opet povećanje duga, a to u sanaciji nije moguće", kaže ministar.

"U ovom trenutku mi smo osim sa štrajkaškim odborom razgovarali s predstavnicima studenata koji su izrazili solidarnost. Prema izvješću sanacijskog upravitelja jučer je od 950 zaposlenika u štrajku bilo 50 do 60 članova. Jedan manji broj. Međutim ono što je činjenica je da su se tom broju pridružili određeni drugi ljudi iz Radničke fronte i drugih krugova, ali u ovom trenutku smatramo da nema osnove za povećanjem materijalnih prava jer bi nas to dovelo u nesrazmjer s drugim zaposlenicima", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju