Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misna slavlja i polaganje vijenaca

Proslava svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misnim slavljima diljem Hrvatske danas, 1. studenoga, u crkvama će se obilježiti spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga, na spomendan mrtvih Dušni dan, građani će se prisjetiti svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u poslijepodnevnim će satima predvoditi tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a nakon mise će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu. Mise će se služiti i u mnogim drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poseban dan Dušni je dan, znate li njegovo značenje? Slika nije dostupna Dan Svih svetih Josip Leko odao počast preminulima na Gradskom groblju Mirogoju

>> U Zagrebu danas i sutra posebna prometna regulacija

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu. Pod izrazom 'svi sveti' ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pritom se pozivajući na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi". U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj su i neradni dan.

Izaslanstva polažu vijence

U povodu Dana mrtvih i dana Svih svetih izaslanstva političkih stranaka obići će groblje Mirogoj. Izaslanstvo Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) na čelu s predsjednikom stranke, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, položit će vijence i zapaliti svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju. Obići će posljednja počivališta Savke Dabčević-Kučar, Mike Tripala, Srećka Bijelića, Krešimira Džebe i Marka Koprtle.

Također, zapalit će svijeće i položiti vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i ispod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. U izaslanstvu će potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru Jozo Radoš, predsjednik gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba Dragan Kovačević i potpredsjednik gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba Tomislav Stojak. (11 sati, ulaz u Mirogoj) Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom položit će vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju kod Zid boli, Središnjeg križa i na grobu dr. Franje Tuđmana.

Nadbiskup zagrebački uzoriti kardinal Josip Bozanić predvodit će euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju. Nakon svete mise, kardinal će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene