Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Ivan Čačić

Jeste li znali? Prošla godina bila je najtoplija u povijesti čovječanstva

Prošla godina bila je službeno najtoplija u povijesti čovječanstva. To je samo nastavak trenda koji je započeo 1980-ih.

Prije par dana Svjetska meteorološka organizacija službeno je potvrdila 2023. kao najtopliju godinu u povijesti čovječanstva.

Agencija Copernicus otkriva da su temperature bile veće od bilo kojih u zadnjih 100.000 godina. 2023. globalna je temperatura u svakom mjesecu između lipnja i prosinca imala novi mjesečni rekord, a srpanj i kolovoz bili su najtopliji u povijesti.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Ukidanje odluke županijskog suda Vrhovni sud reagirao na izjave Dobronića o slučaju Severina

Valja znati da je od 1980-ih svako desetljeće bilo toplije od prethodnog, a proteklih devet godina bile su najtoplije. Od 2015. vjerojatnost privremenog prekoračenja 1,5 stupnja stalno raste.

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je dobro Tragedija u zagrebačkom rodilištu: Preminula rodilja, bolnica pokrenula istragu

Stoga, vrlo ozbiljno valja prihvatiti alarmantnu izjavu glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa kako je "2023. bila samo najava katastrofalne budućnosti koja nas čeka ako ne djelujemo odmah“.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene