Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispod prosjeka EU

Prosječni hrvatski 12-godišnjak ima čak 7 pokvarenih zubi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je zdravstveni odgoj u našim školama itekao potreban, svjedoče i istraživanja Hrvatske komore dentalne medicine.

Naime, prosječan hrvatski 12-godišnjak ima čak 7 pokvarenih, karioznih ili plombiranih zubi. Njegov vršnjak u zemljama Europske unije ima samo dva, a u Skandinaviji niti jedan. Kako je glavni uzrok nehigijena, edukacija je itekako važna. Tako u sklopu manifestacije 'Zemlja bez granica', u Osijeku ovih dana nastaje Zubić-grad. Na 60-ak radionica više od 2 tisuće djece uči kako pobijediti karijes.

Pročitajte i ovo Mariji Laptalo na gastroskopiji oštetili zube Horor-pregled u Splitu Voditeljici kojoj su slomili zube na gastroskopiji javio se ravnatelj bolnice: "Rekao je da se i sam zbog svega osjeća poniženo" Slika nije dostupna Istina ili mit? Tko mora platiti bijele plombe, a za koga su besplatne?

>> I premijerova supruga u programu zdravstvenog odgoja u školama!

'Na neki način apeliramo i da dio dentalne higijene uđe u zdravstveni odgoj i da konačno Hrvatska ne bude jedna od zemalja koje su na dnu ljestvice po prevenciji, zaštiti dječijih zubi, nego da budemo prvi', kazala je Suzana Vargović, organizatorica Zemlje bez granica.

U osječkom Zubić gradu naučila su djeca mnogo o ljudskim, ali i zubima drugih vrsta. Tako primjerice morsi pas ima zube posložene u 5 redova. 'Kad mu prednji red pukne, zubi iz prednjeg reda, sljedeći samo dođe na njegovo mjesto. Znači, on je bezbrižan. Ne mora razmišljati o zubaru', kazala je Mandica Stjepanović, voditeljica radionice.

Hrvatski školarci moraju itekako razmišljati o zubaru. 'Naš veliki problem je nedostatak preventive. U Slavoniji su u potpunosti ukinuti timovi dječje preventivne stomatologije, u vrtićima djeca više ne peru zube', kazala je Tanja Balekić, iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Stomatolozi, kao i roditelji podupiru uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.Na prosvjetnim je radnicima da osmisle jednako zanimljiv školski sat zdravstvenoga odgoja. Njihovi će ih učenici bogato nagraditi, zdravim osmjehom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene