Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zarađujete li vi toliko?

Objavljena prosječna i medijalna plaća za ožujak, pogledajte koliko je porasla u godinu dana

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak podatke koji pokazuju da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.

Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu 2033 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 841 euro.

U odnosu na plaću za veljaču ove godine, prosječna neto plaća za ožujak bila je nominalno veća za 6,3 posto, a realno veća za 5,4 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak iznosila je 7,75 eura, što je u odnosu na veljaču više za 5,7 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine više za 27,5 posto.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović Sabina Tandara Knezović Burno u Demontaži oko molitelja na Trgu: "Klečavci nam neće soliti pamet, neka nam ne ulaze u gaćice i utrobe"

Većina zaposlenih s ispodprosječnim plaćama

Budući da je medijalna neto plaća za ožujak manja od prosječne neto plaće (za 240 eura), to znači da je većina građana imala ispodprosječnu plaću.

To pokazuje i distribucija neto plaća iz koje se vidi da je 60 posto zaposlenih primilo neto plaću za ožujak do 1230 eura, znači manje od prosječne plaće, odnosno da oko dvije trećine zaposlenih ima plaću manju od prosječne, jer je granica sedmog decila 1414 eura.

Zaposlenih koji imaju najniže mjesečne plaće, u iznosu jednakom ili manjem od 730 eura, bilo je deset posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Navali, narode! Policija organizira veliku rasprodaju bicikala, građani moraju donijeti samo jedan dokument

Podaci pokazuju i da je 20 posto zaposlenih zaradilo neto plaću za ožujak do 798 eura, a 30 posto do 873 eura. Do 970 eura neto plaće imalo je 40 posto zaposlenih. Slijedi medijalna plaća (1086 eura) i do tog iznosa bile su plaće za polovicu zaposlenih.

Jednako ili manje od 1230 eura imalo je 60 posto zaposlenih, do 1414 eura 70 posto, do 1649 eura 80 posto, a do 2042 eura 90 posto zaposlenih. Ostalih deset posto imalo je više od toga.

Aktualno Krvavi obračun u zatvoru: Napad nožem na poznatog zatvorenika, oglasilo se i Ministarstvo Josip Čubelić Josip Čubelić Foto: MUP Zatvor u Zadru, ilustracija Zatvor u Zadru, ilustracija Foto: Andrija Lucic/Cropix Zatvor u Zadru Zatvor u Zadru Foto: Jure Miskovic/Cropix Zatvor u Zadru, Josip Čubelić Zatvor u Zadru, Josip Čubelić Foto: Cropix/Jure Miskovic/MUP +0 Napad, ilustracija Hrvatska Krvavi obračun u zatvoru: Napad nožem na poznatog zatvorenika, oglasilo se i Ministarstvo 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene