Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt gradnje dodatnog putničkog terminala Zagrebačke zračne luke Pleso poskupio je za 50 milijuna eura.


Glavni razlog porasta troškova je odluka da gradnja terminala djelomično zahvati i privatno zemljište, umjesto da se gradi isključivo na državnom, objasnio je šef Zračne luke, Tonči Peović. Projekt bi zahvatio 46 hektara privatnog zemljišta, kao i dodatnih 50 milijuna eura. S ovim novim izdatkom ukupna cijena projekta iznosi 360 milijuna eura, iako financijski okviri dozvoljavaju trošak od 180 milijuna eure, prenosi Novi list.
Peović ne zna tko je donio odluku o 'pomicanju' zgrade aerodroma. Lokacijska dozvola od prije nekoliko godina podrazumijevala je samo državno, točnije MORH-ovo, zemljište. U natječaju za arhitektonsko rješenje zgrada aerodroma protegnula se za stotinjak metara po privatnom zemljištu.

Vezani članci Slika nije dostupna Obnova zračne luke Pleso za 300 milijuna eura Slika nije dostupna Zračna luka Zagreb: Milijunti putnik kasni tjedan dana

Doznaje se da privatno zemljište oko Plesa nije još otkupljivano, ali i da bi cijena trebala biti puno manja zbog nižih cijena na tom području. Također, ljudi koji su sudjelovali u izradi projekta smatraju da samo MORH-ovo zemljište ne bi bilo dovoljno za ostvarenje projekta. Iako se uvjeti natječaja za gradnju tek razrađuju, koncesionar bi u novi terminal uložio svoj novac te bi ga, proporcionalno uloženom, dobio na upravljanje na određeni broj godina, najvjerojatnije 25 do 30, kako bi isplatio svoju investiciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju