Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proširena istraga u za ubojstva Hrvata u Tenji 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac osječkog Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac kojemu je jučer priveden jedan od osumnjičenih za ubojstvo 18 hrvatskih civila i jednog pripadnika pričuvnog sastava MUP-a u Tenji 1991., danas je priopćio kako je tužiteljstvo zatražilo da se proširi istraga u vezi s tim ratnim zločinom.

Osim uhićenog 50-godišnjeg B.S. iz Tenje, osječka policija sumnjiči još jednu osobu za ubojstvo 19 Hrvata u Tenji, a koja je nedostupna hrvatskom pravosuđu, kazao je Rožac.

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Lucy Letby strava u velikoj britaniji Policija pokrenula istragu protiv bolnice u kojoj je medicinska sestra ubila sedam beba

Podsjetio je da su protiv još trojice također nedostupnih hrvatskom pravosuđu prošli tjedan podnesene kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu.

Rožac je privedenome B.S. sinoć odredio 48-satno zadržavanje. Kako je rekao, kod privedenoga su nađeni materijali tzv. republike srpske krajine, među kojima i dokazi da je u vrijeme, za koje ga se sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu 19 Hrvata, obavljao visoku dužnost u milicijskoj postaji Tenja. Trojica osumnjičenih, koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu, bili su pripadnici tzv. Teritorijalne obrane Tenja.

Od glasnogovornice PU osječko-baranjske Edite Roterbauer, doznaje se da je B.S. jučer u suradnji s PU primorsko-goranskom uhićen na Rabu. Druge pojedinosti s tim u vezi, kao i s novim osumnjičenikom, radi daljnje istrage, kako je rekla, ne može komentirati.

Osječka je policija od ožujka do svibnja provela istragu i podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv Jovana Rebrače, Bože Vidakovića i Milana Macakanje, koji se nalaze u Srbiji. Njih kao i jučer uhićenog B.S. te još jednog zasad neimenovanog počinitelja ratnog zločina u Tenji, tereti se da su u srpnju 1991. ubili ili su odgovorni za smrt 18 hrvatskih civila i jednog pripadnika pričuvnog sastava MUP-a koje su mučili, zlostavljali i na kraju ubili.

Posmrtni ostaci Đure Kiša, pripadnika pričuvnog sastava MUP-a, ekshumirani su 25. veljače 1998. na katoličkom groblju u Tenji. 

Dan kasnije na lokaciji Betin dvor kod Tenje ekshumirani su posmrtni ostaci sedmero mještana Tenje ubijenih nakon mučenja - Mare i Marka Knežević, Mande Banović, Franje Fučeka, Nedjeljka Gotovca, Elizabete Gotovac i Andrije Gotovca.

Posmrtni ostaci 11 ostalih žrtava, Ivana Valentića, Mare Carenko,
Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamić, Josipa Medveda, Stipe Penića, Evice Penić, Vladimira Valentića (svi iz Tenje), te Josipa Prodanovića i Franje Burča iz Osijeka, nisu pronađeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene