Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe, što dovodi do ukupno 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca provjeravanja diploma u osnovnim i srednjim školama.


Provjerom isprava pronađene su još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe.

Vezani članci Škola na daljinu, ilustracija Od sutra tri škole u slavonskom gradu imaju nastavu na daljinu, strože mjere i za posjete domovima za starije Novi udžbenici (Foto: Dnevnik.hr) Od jeseni će se gradivo u školama učiti i na tabletima. Profesorica s 38 godina staža: "Idem ranije u mirovinu"

Jedna je lažna diploma s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s njom je učiteljica 10 godina predavala engleski jezik u sedam osnovnih i srednjih škola. O slučaju je obaviješten DORH, a prekinut je radni odnos.

Druga je lažna diploma s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na temelju koje je učiteljica razredne nastave radila barem 12 godina u raznim osnovnim školama. S učiteljicom je obavljen razgovor i slijedi otkaz, a pokrenuta je i procedura prema DORH-u.

Treća je krivotvorena diploma s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju te diplome jedan je profesor otprilike 16 godina predavao predmete iz strojarske skupine u srednjoj školi. Od profesora je zatraženo očitovanje, a slučaj je proslijeđen policiji i DORH-u.

Pronađena je i lažna svjedodžba Pučkog otvorenog sveučilišta Zagreb na temelju koje je jedna osoba od 2015. godine u osnovnoj školi radila kao spremačica.

Druga je lažna svjedodžba ona Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole Zagreb na temelju koje je jedna osoba 15-ak godina u jednoj srednjoj školi radila na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem. Od osobe je zatraženo očivotanje, a podignuta je i kaznena prijava.

''Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH. Važno je da se u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka kako ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta, ali i da se naglasi kako sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izoliran slučaj i kao takav ne treba jedini biti u fokusu javnosti. Upravo zato važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak.