Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi rezultati provjere

Brojka je sve veća: Otkrivene nove krivotvorene diplome i svjedodžbe, neki su u školama predavali i više od deset godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe, što dovodi do ukupno 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca provjeravanja diploma u osnovnim i srednjim školama.

Provjerom isprava pronađene su još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe.

Pročitajte i ovo Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Početak škole Ministar Fuchs tvrdi da je sve spremno za cjelodnevnu školu: "Roditelji su bili zavedeni, znamo odakle je vjetar puhao" Mirena Maljković, učiteljica Dnevnik Nove TV donosi detalje Predstavljen novi model nastave, pojedini učitelji su zgroženi: ''Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica Informatike za 50 posto''

Jedna je lažna diploma s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s njom je učiteljica 10 godina predavala engleski jezik u sedam osnovnih i srednjih škola. O slučaju je obaviješten DORH, a prekinut je radni odnos.

Druga je lažna diploma s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na temelju koje je učiteljica razredne nastave radila barem 12 godina u raznim osnovnim školama. S učiteljicom je obavljen razgovor i slijedi otkaz, a pokrenuta je i procedura prema DORH-u.

Treća je krivotvorena diploma s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju te diplome jedan je profesor otprilike 16 godina predavao predmete iz strojarske skupine u srednjoj školi. Od profesora je zatraženo očitovanje, a slučaj je proslijeđen policiji i DORH-u.

Pronađena je i lažna svjedodžba Pučkog otvorenog sveučilišta Zagreb na temelju koje je jedna osoba od 2015. godine u osnovnoj školi radila kao spremačica.

Druga je lažna svjedodžba ona Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole Zagreb na temelju koje je jedna osoba 15-ak godina u jednoj srednjoj školi radila na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem. Od osobe je zatraženo očivotanje, a podignuta je i kaznena prijava.

''Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH. Važno je da se u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka kako ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta, ali i da se naglasi kako sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izoliran slučaj i kao takav ne treba jedini biti u fokusu javnosti. Upravo zato važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene