Gužva (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Gužva (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kraj svibnja podudara se s blagdanom Tijelova, a produženi vikend mnogi će iskorisititi za nekoliko dana odmora zbog čeka se očekuje pojačan promet.


HAK je objavio prometnu prognozu za razdoblje od 30. svibnja do 3. lipnja. Naime, kraj svibnja podudara se s blagdanom Tijelova, a budući da je blagdan u četvrtak, 31. svibnja, mnogi će iskoristiti priliku i spojiti nekoliko dana odmora.

Vezani članci Velike gužve kod naplatnih kućica Lučko - 10 HAC trlja ruke, srušili pretpandemijski rekord: I danas gužve prema moru, na Krčkom mostu kolona od sedam kilometara Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

Kako se ovaj blagdan slavi u mnogim europskim državama, očekuje se velik broj turista iz europskih država koji će se odlučiti odmoriti u jednom od turističkih središta na Jadranu, stoji u HAK-ovu priopćenju.

Jačanje prometa bit će u srijedu, 30. svibnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama. U popodnevnim satima promet će jačati na važnijim cestovnim pravcima. Osim srijede, 30. svibnja, pojačanog prometa bit će tijekom poslijepodneva u petak, 1. lipnja, i subotu, 2. lipnja.

U nedjelju, 3. lipnja, očekuje se veći broj vozila u smjeru unutrašnjosti već od ranih poslijepodnevnih sati.

Upravo zbog velikog broja turista, vozačima HAK savjetuje da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno nedjelju navečer, nego nedjelju prijepodne.

Dionice gdje su gužve najčešće:

• A1 Zagreb-Split-Dubrovnik i A6 Rijeka-Zagreb, a poglavito na naplatnoj postaji u Lučkom;
• na A3 Bregana-Zagreb-Lipovac uz moguće zastoje na naplatnoj postaji Zagreb-Istok;
• na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija);
• na Istarskom ipsilonu (A8 i A9) – tijekom nedjelje u popodnevnim satima prema Sloveniji;
• na Jadranskoj magistrali (DC8), Ličkoj magistrali (DC1) te u blizini turističkih središta na Jadranu;
• na Krku i Krčkom mostu, osobito u nedjelju kad je povratak s produženog vikenda;
• u trajektnim pristaništima i lukama;
• na dionicama gdje su u tijeku radovi.

Zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona

Zbog blagdana Tijelova zabrana vrijedi u srijedu, 30. svibnja od 15 do 23 sata te na blagdan u četvrtak, 31. svibnja od 14 do 23 sata, javlja HAK.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

MUP pozorava sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa

Posebno apeliraju na vozače da:

- prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme;

- prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama;

- na put kreću odmorni, odnosno ako tijekom vožnje osjete umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore;

- vežu se sigurnosnim pojasom;

- pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu;

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti;

- poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom);

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;

- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja;

- prilikom vožnje u kolonama, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila, imajući na umu duži zaustavni put;

- za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača;

- se prilikom vožnje autocestom, kreću krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koriste samo za pretjecanje,

- na autocesti ne zaustavljaju niti parkiraju motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,

- ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga koriste isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivaju se sudionici u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi ovaj „produženi vikend“ protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama.