Svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo. Da bi se ta brojka promijenila, Središnji državni ured za šport na jednom od zagrebačkih trgova organizirao je projekt "Uđi u igru". Osim debljine, sport je i najbolja prevencija vršnjačkog nasilja, a podršku projektu dali su i poznati sportaši.

Galerija


U sklopu projekta "Uđi u igru", najmlađe su o koristima sporta podučavali i njihovi uzori: nogometaši i rukometaši.

Vezani članci Premijer na Europskom tjednu sporta (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 2 Premijer odmjerio snage s mladom suparnicom u obaranju ruke: ''Sport je prijateljstvo i uživanje, a ne nasilje'' Postotak djece s prekomjernom težinom (Foto: Dnevnik.hr) Svako treće dijete u Hrvatskoj ima isti problem zbog nedostatka ovih pet navika

"Čim se baviš sportom, nisi na ulici, odrastaš uz prijatelje i uživaš u toj igri koju igraš", rekao je nogometaš Dinama Mislav Oršić.

"Uz to zdravlje, uz to što se sportom poboljšavaju njihove motoričke sposobnosti, mislim da je prijateljstvo glavna stvar", rekao je Josip Božić Pavletić, rukometaš PPD Zagreb.

Sa svojim kolegama se slaže i nogometaš Dinama Bruno Petković: "Djeca k'o djeca imaju višak energije i najbolje da ju troše na pozitivan način, a to je bavljenje sportom."

Ipak, službena statistika nije dobra. Naime, prema podacima Hrvatskog društva za debljinu, svako treće dijete je pretilo.

"Čim ih se navikne na tjelesno vježbanje, kao što ujutro operete zube kad se ustanete, tako i da naučite se da barem 15-20 minuta odvježbate i nešto napravite za sebe", rekla je Martina Iričević iz Središnjeg državnog ureda za šport.

Djecu možete upisati i na sve popularniji skvoš.

"Prije par godina je proglašen najzdravijim sportom na svijetu. Dosta kalorija se može izgubiti, dosta je naporan", rekao je trener skvoša Filip Bilić.

Jedan od ciljeva projekta "Uđi u igru" je i smanjivanje nasilja među djecom. Prošle godine u školama je zabilježeno 118 slučajeva nasilja, a bavljenje sportom najbolja je prevencija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr