Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanje iz prve ruke

Projekt kojim se bori protiv pretilosti djece: O koristima sporta učili su od svojih idola – rukometaša i nogometaša

Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Projekt Uđi u igru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo. Da bi se ta brojka promijenila, Središnji državni ured za šport na jednom od zagrebačkih trgova organizirao je projekt "Uđi u igru". Osim debljine, sport je i najbolja prevencija vršnjačkog nasilja, a podršku projektu dali su i poznati sportaši.

U sklopu projekta "Uđi u igru", najmlađe su o koristima sporta podučavali i njihovi uzori: nogometaši i rukometaši.

Pročitajte i ovo Anto Đapić, Tomislav Tomašević - košarka za pamćenje Javio se i gradonačelnik Đapić se prisjetio košarkaških dana: ''Ja sam šiljio trice, za Tomaševića sam LeBron James'' NK Rudeš Nemojte doći Srušili snove dvadesetak dječaka samo jednim SMS-om: "Djeca su počela plakati, nije im bilo jasno što su krivo napravili"

"Čim se baviš sportom, nisi na ulici, odrastaš uz prijatelje i uživaš u toj igri koju igraš", rekao je nogometaš Dinama Mislav Oršić.

"Uz to zdravlje, uz to što se sportom poboljšavaju njihove motoričke sposobnosti, mislim da je prijateljstvo glavna stvar", rekao je Josip Božić Pavletić, rukometaš PPD Zagreb.

Sa svojim kolegama se slaže i nogometaš Dinama Bruno Petković: "Djeca k'o djeca imaju višak energije i najbolje da ju troše na pozitivan način, a to je bavljenje sportom."

Ipak, službena statistika nije dobra. Naime, prema podacima Hrvatskog društva za debljinu, svako treće dijete je pretilo.

"Čim ih se navikne na tjelesno vježbanje, kao što ujutro operete zube kad se ustanete, tako i da naučite se da barem 15-20 minuta odvježbate i nešto napravite za sebe", rekla je Martina Iričević iz Središnjeg državnog ureda za šport.

Djecu možete upisati i na sve popularniji skvoš.

"Prije par godina je proglašen najzdravijim sportom na svijetu. Dosta kalorija se može izgubiti, dosta je naporan", rekao je trener skvoša Filip Bilić.

Jedan od ciljeva projekta "Uđi u igru" je i smanjivanje nasilja među djecom. Prošle godine u školama je zabilježeno 118 slučajeva nasilja, a bavljenje sportom najbolja je prevencija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene