Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od 'botela'

INVESTICIJA 'NA HRVATSKI': Projekt od pola milijuna eura zapeo u administraciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj i dalje ima onih koji teško ostvaruju svoje investicije. Jedan od primjera je i 'botel' (brod hotel) 'Dalmacija' koji je trebao zaživjeti u Dubrovniku. Investicija od pola milijuna eura zapela je u državnoj birokraciji, tvrdi investitor.

Ovo je trebao biti prvi botel u Dubrovniku. No, zapelo je u državnoj upravi. 'Prvo su rekli kako je potrebno samo privremeno obaviti uvoz broda, što je urađeno. Međutim, kad je to obavljeno rečeno je kako treba pribaviti uporabnu dozvolu i građevinsku dozvolu', kaže odvjetnik tvrtke Bostel Dalmatia Nediljko Ivančević.

Pročitajte i ovo Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici Hotel u Splitu - 2 Susjedi nisu oduševljeni Misteriozna Ukrajinka kupila je pet luksuznih nekretnina: Navodno je upletena u aferu s prodajom namirnica vojsci

Tražen je i akt nadležnog ministarstva koji tvrdi - ne postoji. Pet osoba su kazneno prijavili USKOK-u među njima i djelatnike državne uprave. 'Društvo Bostel je uložilo negdje 500.000 eura, društvo ima 8 zaposlenih i očigledno je da će morati prestati s radom', kaže Ivančević.

Projekt je zaustavljen. 'To nije dobro, to je brod koji je mogao ostvariti 20 do 30.000 noćenja u gradu Dubrovniku', kaže dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Oni su jedni od najvećih investitora na Jadranu

No, brod je već primao goste. Carinska uprava ga je posjetila prije deset dana i zabranila rad, kažu u Ministarstvu turizma. 'Ministarstvo turizma uvijek čini sve kako bi omogućili investicije koje doprinose konkurentnosti hrvatskog turizma. U ovom slučaju Ministarstvo turizma je drugostupanjsko tijelo u rješavanju žalbi. Tijekom njegovog trajanja ne možemo komentirati konkretan slučaj', kažu u Ministarstvu.

'Uspjeli smo izvaditi najvažniji papir, koji govori da nije potrebna građevinska dozvola', kaže Andrej Kušet iz Botela Rijeka.

U Dubrovniku to nije moguće, tvrde stručnjaci. 'Investitor očito nije dobro proučio pomorski zakonik, a država nije možda krenula da predvidi mogućnost da brod može tijekom sezone služit ili kao hotel ili hostel', kaže Goran Vojković s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

I tako će ostati sve dok se pomorski zakon ne promjeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene