Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veselje i papirologija

KADA DIJETE DOĐE NA SVIJET Eksperimentalni projekt u Karlovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada dobijete dijete, trebate posjetiti tri, možda i četiri, ureda da biste ga prijavili. No karlovačka bolnica provodi eksperimentalni projekt u sklopu e-građanina. Vaše novorođeno dijete prijavljuje bolnica, a vi imate više vremena za njega. Za nekoliko tjedana to ćete moći u cijeloj Hrvatskoj. To će biti jedna u nizu funkcija sustava e-građanin koji bilježi više od 200.000 registracija u Hrvatskoj.

Kada dijete dođe na svijet, roditelje uz puno veselja, očekuje i puno papirologije. U karlovačkoj Općoj bolnici testiraju program upisa novorođenčeta s jednog mjesta, koji bi trebao postati dio sustava e-građanin.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta

'Izbjegnuta su čekanja i odugovlačenja oko dodjele OIB-a, naime, sva dokumentacija i medicinska i nemedicinska veže se za taj broj', kaže Suad Crnica iz karlovačke bolnice.

Projekt e-bebe, trebao bi u bolnicama zaživjeti već ove jeseni. No, osim podataka iz Fine, u sustav e-građanina može se i preko vjerodajnica pošte, HZZO-a i komercijalnih banaka.

Reporter Dnevnika Nove TV provjerio koliko je sustav e-građanin brz i učinkovit

Nova elektronska osobna iskaznica također je ulaznica u sustav e-građanin, pomoću nje se do sad prijavilo svega 513 građana, a od jeseni će ona koristiti i za vrlo brzu i jednostavnu prijavu boravišta.

Za to tražimo elektronički potpis, znači da se doista zna da ste vi to potpisali i da je to ono što ste nam vi željeli prenijeti da nema problema kasnije u radu, da se zna sigurno što smo i od koga smo', kaže Leda Lepri iz Ministarstva uprave.

Moći će se, rade na tome, otvoriti i obrt - i to od kuće iz fotelje, a jesen donosi i, često tražen dokument - potvrdu o nekažnjavanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene