Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke trošarine

Možda se rakija peče u tajnosti, ali pije se, svakako, u javnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voće je ove godine izvrsno rodilo, a višak šljiva, krušaka i jabuka završit će u rakiji. No, koliko se rakije prema novim pravilima smije raditi?

Kako sazrijeva voće, tako ga Baranjci pretvaraju u rakiju. Svako domaćinstvo može proizvesti 50 litara rakije za vlastite potrebe. Jedini trošak je trošarina na kotao koja iznosi 100 kuna. Ta rakija ne smije u prodaju. U suprotnom potrebno je platiti trošarinu na svaku litru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura Ilustracija Strogi zakoni Zbog ovih predmeta u automobilima u Njemačkoj možete dobiti kaznu do 10.000 eura

>> Uhvate li vas da ilegalno pečete rakiju, mogla bi vas stići milijunska kazna!

'Opterećenje sa iznosom od 22 kune po litri rakije 40 postotne jakosti je dosta veliko', smatra Davorin Škoflek iz Udruge proizvođača rakija iz voća. Zbog visoke trošarine litra rakije registriranog proizvođača stoji oko 100 kuna. Na crno - domaća se rakija može naći za 25 do 30 kuna. 'Ministarstvo poljoprivrede i Vlada bi trebali razmisliti o smanjenju trošarina na rakiju koja se proizvodi na tradicionalan način', dodaje Škoflek. Manje trošarine značile bi i manje ilegalne rakije- uvjereni su proizvođači.

Nekad se rakija pekla nasred dvorišta. Danas, skrivećki - u šupama i podrumima. Možda se proizvodi tajno, ali se još uvijek , barem u Slavoniji, rakija pije javno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene