U organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) ispred tvrtke 'Dukat' u Zagrebu i 'Sirele' u Bjelovaru oko podneva započeli su prosvjedi proizvođača mlijeka.


Ispred Dukata u Zagrebu se okupilo stotinjak prosvjednika. Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljaču ove godine od 2,30 kune i traže prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni, prema kojoj se ta cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u prethodna tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a.

Predstavnici HSUPM-a kažu kako će se sutra u Ministarstvu poljoprivrede održati sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka.

Ako se na tom sastanku ne postigne dogovor, prosvjedi pred mljekarama u cijeloj zemlji nastavit će se u četvrtak, a moguć je i dolazak u Zagreb s traktorima, kazao je predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar.

Dukat je u siječnju svojim kooperantima najavio da od 1. veljače prelazi na tržišno utvrđivanje otkupne cijene mlijeka.

HSUPM objedinjava rad 20 hrvatskih udruga proizvođača sirovog mlijeka u koje je udruženo blizu 5.000 proizvođača mlijeka.

Od proizvodnje sirovog mlijeka danas u Hrvatskoj živi više od 14.500 poljoprivrednika i njihovih obitelji. (Hina)

 

Vezani članci Novinarkama izrečena kazna zatvora od dvije godine 01 Mislite li da je hrvatsko pravosuđe birokratizirano? Bjeloruske novinarke kažnjene zatvorom jer su snimale prosvjed Štala, ilustracija - 1 Zbog visokih troškova i niskog otkupa mljekari dižu ruke od proizvodnje: "Stanje je alarmantno"