Proizvođačima mandarina država je osigurala 20 milijuna kuna potpora. Mandarina je jedan od rijetkih proizvoda u kojem smo samodostatni, a zaštićena je i u Europskoj uniji. No bez obzira na to - prošle godine stabla su zbog niske otkupne cijene na brojnim poljima ostala neobrana.

Galerija


Proizvođačima mandarina u Neretvi država je u proračunu osigurala 20 milijuna kuna pomoći koje bi trebale biti isplaćene već u lipnju.

Vezani članci Slika nije dostupna Oni su na izmaku snaga - prodaja je gora nego ikad Slika nije dostupna Obnovljena turistička atrakcija na ušću Neretve: Pomagali čak i turisti!

''To je pametno ako nije predizborna igra. Tri vagona smo ostavili na granama, ispod jedne kune je bile cijena u zadnjem momentu i onda smo rekli da nećemo brati. Ove godine ćemo piliti stabla'', rekao je Vijeko Suton, poljoprivrednik iz Opuzena.

Iz ministarstva poljoprivrede poručuju kako je ova mjera donesena upravo i zbog otežanih uvjeta u dolini Neretve kada je u pitanju proizvodnja mandarina i agruma.

''To će im pomoći u pripremi sezone berbe, isplaćivat će se potpore po hektaru i mislim da će one po podacima koje imamo premašiti 10 tisuća kuna po hektaru'', kaže Marija Vučković, državna tajnica ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici pozdravljaju ovakvu odluku, ali upozoravaju ona je samo kratkoročna i nije dovoljna. ''Smatramo da treba podići iznos na sve mjere koje pravilnik predviđa na 15 tisuća kuna po hektaru.

Potrebno je pristupiti otvaranju ARKODA za sve korisnike poljoprivrednog zemljišta koji uzgajaju mandarine jer oni koji nemaju upisane mandarine u ARKOD neće moći ostvariti potporu iz ove mjere'', pojašnjava Željko Bijeliš, iz udruge proizvođača agruma i povrća ''Neretvanska mladež''.

Neretvanska mandarina - zaštićeni europski proizvod prepoznata je po kvaliteti, ali po cijeni je daleko od toga. Poljoprivrednici traže zajamčenu otkupnu cijenu od 2,80 kune - inače ćemo i ove godine gledati neobrana stabla u dolini Neretve.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Tragedija u Budimpešti: Uhićen kapetan kruzera koji se sudario s brodicom