Prema podacima DHMZ-a, u posljednja 24 sata palo je 51,6 litara kiše po četvornom metru.


Ukoliko imate fotografije nevremena možete nam ih poslati na moj.report@novatv.hr no nikako se nemojte izlagati opasnosti tijekom fotografiranja.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministar OŠTRO odgovara: Vama prepuštam politiziranje, demagogiju i nekorektnost Slika nije dostupna Proglašena elementarna nepogoda za općinu Marija Gorica

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje te županije zbog velikih količina kiše i vode na poljoprivrednim površinama u općinama Drenovcima, Gunji, Vrbanji, Nijemcima i u gradu Iloku.

Odluku o proglašenju elementarne nepogode župan Galić donio je u skladu s prijedlogom Županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, priopćila je županija.

Poplavljene su poljoprivredne površine u Vukovarsko-srijemskoj županiji obišli zamjenici župana Željko Cirba i Zdravko Kselić, predstojnik ureda župana Marinko Beljo te predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić.

Vukovarski župan Jovanoviću: Vaša odluka je politička, nekorektna i nehumana

Po podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u posljednja 24 sata na području mjerne stanice Gradišta, nedaleko od Županje, palo je 51,6 litara kiše po četvornome metru.

Kako kiša u Slavoniji neprekidno pada već nekoliko dana, a tlo još nije upilo kišu koja je u velikim količinama pala prije petnaestak dana, poplavljeni su usjevi mnogih ratara.

U Osijeku u 24 sata palo 47 litara kiše uz olujno nevrijeme

Snažno olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo Osijek, gdje je u 24 sata palo čak 47 litara kiše po četvornome metru, nastavlja se i danas, a kiša će po vremenskoj prognozi, uz snažan vjetar padati i noćas i sutra.

Premda većih problema zasad nema, građani se upozoravaju da budu oprezni jer po svim dijelovima grada lete razni predmeti, a u Retfali je stablo palo na tramvajsku prugu, zbog čega je prekinut tramvajski promet.

Meteoalarm Državnoga hidrometeorološkog zavoda upozorio je da brzina vjetra na osječkome području može dosegnuti 75 kilometara na sat, to jest oko sedam i pol metara u sekundi, kolika trenutačno i jest.

Osim sjeverozapadnog dijela Hrvatske, Meteoalarm je oglasio crveni - najviši stupanj uzbune i za istočni dio. Crveno upozorenje znači iznimno veliku opasnost, a građani se trebaju često informirati o meteorološkim uvjetima i opasnostima koje, kako navodi Meteolarm, upućuju i na spremnost na izvanredne mjere.

Zbog velike količine kiše 3. i 4. svibnja, kada je palo više od 100 litara po četvornome metru uz jak vjetar i ledotuču, koja je uzrokovala poplave i veliku štetu u Osječko-baranjskoj županiji, župan Vladimir Šišljagić proglasio je 12. svibnja elementarnu nepogodu za gradove Belišće, Đakovo i Našice te za općine Bilje, Čepin, Đurđenovac, Gorjane, Košku, Magadenovac, Podravsku Moslavinu, Popovac, Punitovce, Strizivojnu, Viljevo, Vladislavce i Vuku.

Na tim je područjima na 26.105 hektara poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada, ribnjacima te gospodarskim i stambenim zgradama šteta veća od 30 posto. Po prvim procjenama, šteta je 84,6 milijuna kuna, a konačni iznos znat će se nakon obrade prikupljenih podataka.

Župan Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu i za općinu Čeminac u Baranji zbog tuče koja je 1. svibnja pogodila dio te općine - neselja Grabovac, Čeminac i Kozarac te uzrokovala štetu na dugogodišnjim nasadima fizičkih i pravnih osoba. Po prvom priopćenju Općinskog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, u općini Čemincu štetu je na 36 haktara pretrpjelo 59.180 stabala jabuka, šljiva i višanja koje su oštećene od 30 do 100 posto. Na tom je području procijenjena šteta na 1,8 milijuna kuna.

Zbog nevremena intervencije zagrebačkih vatrogasaca

Zbog jakog vjetra i nevremena na području Zagreba, vatrogasci su do večeras imali 17 tehničkih intervencija na području grada, a naviše se radilo na uklanjanju srušenih stabala i oštećenih krovova, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb.

Profesionalni vatrogasci odradili su 12 takvih intervencija, a razna dobrovoljna vatrogasna društva pet intervencija, navode iz JVP Zagreb.

Prema podatcima Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) jučer i danas tijekom dana Županijski centar 112 Zagreb primio je 20-tak namjenskih poziva vezanih za nevrijeme.

Na području Zagrebačke županije danas puše jak vjetar te je došlo do rušenja stabala, kidanja grana te raskrivanja krovišta. Intervenirali su vatrogasci i ostale komunalne službe u mjestu Pavlovec Vrbovečki, Vugrovec, te u Zagrebu (Radnički dol) i na Sljemenskoj cesti.

Vjetar srušio krovište zgrade Grada Novog Marofa

U današnjem nevremenu jak vjetar srušio je krovište sa zgrade Grada Novog Marofa koje je oštetilo pet osobnih vozila na parkiralištu te susjednu zgradu, izvijestila je varaždinska policija.

U izvješću se navodi da nema ozlijeđenih i da se radi na uklanjanju štete.

Slično se poslijepodne dogodilo u varaždinskom naselju POS-a u Jalkovečkoj ulici kada je jak vjetar srušio limeni pokrov sa stambene zgrade. Ozlijeđenih također nije bilo, a javna vatrogasna gradska postrojba uklonila je dijelove lima koji su prijetili da padnu sa zgrade.

Iz varaždinskog Centra 112 izvjestili su i o rušenju nekoliko stabala na prometnice te rušenju nekoliko električnih stupova zbog čega su manji dijelovi županije bili bez električne energije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju