Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanje hrvatskih srednjoškolaca

Profesori o učenicima: Nisu naučili razmišljati vlastitom glavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi su porazni.

Srednjoškolci nedovoljno poznaju vlastiti jezik, ne mogu se pismeno izraziti i ne razumiju pročitano. Neki od njih su u završnom radu napisali kako je Dostojevski iz Vinkovaca u Hercegovini. 'U našem razredu je jedna cura odgovarala i sad joj je profesorica rekla da će joj dati dva samo neka joj kaže što je ovo plavo na karti, a ona je odgovorila da je nebo', rekla je Lucija, učenica prvog razreda Nadbiskupske gimnazije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbio u potkrovlju VIDEO Panika u Širokom Brijegu: Buknuo veliki požar u školi punoj učenika, urušio se krov i strop Slika nije dostupna USUSRET LJETU I ODMORU Otvaraju novo poglavlje: Važan tjedan za osmaše i maturante

Neki tvrde da su paralele pretežito paralelne, da su Filipini u Americi. U esejima na državnoj maturi pišu da je Dostojevski bio Hercegovac i u glavnom hercegovačkom gradu Vinkovcima stvorio Raskoljnikova koji je babu vjerojatno ubio jer je živio na podrumskom tavanu. A previše je i pravopisnih, gramatičkih i stilskih pogrešaka.

'Mi vidimo kao ocjenjivači da oni žele nešto izreći, a to izreknu na vrlo nespretan način', rekla je profesorica Marina Čubrić, voditeljica radne skupine hrvatskog jezika na državnoj maturi.  'Nisu naučili od osnovne škole do fakulteta razmišljati vlastitom glavom i povezivati različite predmete i različite sadržaje i činjenice', kaže Lidija Farkaš, profesorica hrvatskog jezika V. gimnazije.

Sadašnji školski sustav inzistira na reproduktivnom, a ne kreativnom znanju. Zato ministarstvo obrazovanja od 2012. u školama najavljuje nove predmete kao što su dramska umjetnost, dizajn, hrvatska tradicijska kultura. 'Međutim teško je provoditi fakultativne sadržaje kada se oni ne plaćaju dakle kada ih nitko ne financira. Dosta se toga polaže na entuzijazam profesora', dodaje profesorica. Novca, entuzijazma i strpljenja nikad dovoljno. Kako učeničkog tako i profesorskog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene