Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Stručnjak o ponašanju na tribinama: "Sad će se vidjeti što će se dogoditi kad je u pitanju domaća liga. Je li to predstava za UEFA-u ili namjera da se ubuduće kažnjavaju izgrednici"

Aktualno Galerija Marin Galić i Sanja Vištica Marin Galić i Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr Marin Galić, profesor na FPZG Marin Galić, profesor na FPZG Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica, reporterka Nove TV Sanja Vištica, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Neprihvatljivo ponašanje na tribinama Galerija 1/4 >>
Sud je nakon pjevanja ustaških pjesama na Opus Areni u Osijeku svakom od okrivljenih izrekao kaznu zatvora od trideset dana te godinu dana zabrane dolaska na utakmice reprezentacije u zemlji i inozemstvu. Kako stati na kraj ovom problemu, trebaju li sudovi biti brži, a kazne veće, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja se javila uživo s Maksimira gdje je razgovarala s Marinom Galićem s Fakulteta političkih znanosti.

U zadnjih mjesec i pol su se ti incidenti zaredali, čak na tri utakmice. Nedavnim izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kazne se postrožilo. Prije su bile simbolične - od 20 do 150 eura, a sada se kreću od 700 do 4000 eura ili kazna zatvora od 30 dana, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je više o toj temi razgovarala s profesorom Marinom Galićem koji se bavi navijačkim skupinama.

Kako gledate na ovaj posljednji slučaj ustaške budnice na hrvatskim tribinama, zanimalo je Višticu.

"Ovo će donekle biti test za Hrvatsku da vidimo, nakon Rijeke i Osijeka, gdje se promptno reagiralo, kad su izgrednici odmah kažnjeni. Sad će se vidjeti što će se dogoditi kad je u pitanju domaća liga. Je li to predstava za UEFA-u ili namjera da se ubuduće kažnjavaju izgrednici", rekao je Galić.

Kad je bila reprezentacija u pitanju, ekspresno su kažnjeni navijači iz Rijeke i Osijeka. Očekujete li da će dinamika biti ista i sada kada tu situaciju imamo u HNL-u, pitala je reporterka.

Pročitajte i ovo Sarajevo: Skup potpore Palestincima "Prava strana povijesti" FOTO Sarajevo stalo uz Palestince: "Mi najbolje znamo kako je to nemati vode, hrane i kada djeca ginu"

Profesor odgovara da je početak dobar. "Policija je napravila izvide, treba vidjeti hoće li se slijediti ista dinamika. To je jedini način da se to donekle suzbije", poručuje Galić. 

Imali smo svastiku, ustaško znakovlje, ustaške pjesme - zbog čega sve to prevladava u navijačkoj kulturi, pitala je Vištica.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnici u kibucu Beri RAT NA BLISKOM ISTOKU U kasnim satima na kapaljku pristiže pomoć izoliranoj Gazi: Bombardiranje ne prestaje, očekuju se posjeti važnih svjetskih čelnika

"Istraživanja su pokazala da su jezgra hrvatskih navijača desno ili ekstremno desno orijentirane. Nemate kluba koji je lijevo orijentiran. Očekuju se ovakva obilježja, a navijači su i tako odgojeni da smatraju da nije ništa krivo da tako uzvikuju, a postoji i ono kad ste u masi da izvikujete ono što inače ne bi", naveo je profesor i dodao kako je sad u Velikoj Gorici bila u pitanju kombinacija svo troje - "Prvenstveno provokacija. Provokacija prema HNS-u, prema vlasti i podrška ultrasiama iz Vinkovaca", smatra Galić.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene