Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kad ju je kupio?

Prodavačica na suđenju Dolačkom kazala da nisu moguće manipulacije s barkodom na pili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem djelatnice Bauhausa Irene Periše Jurković Conjar, koja je izjavila da se na pile stavlja točna oznaka godine proizvodnje te da pritom nisu moguće manipulacije, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje suspendiranom policijskom načelniku za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Željku Dolačkom, optuženom da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata te oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura.

Djelatnica Bauhausa je posvjedočila da se datum proizvodnje pile stavlja na istu naljepnicu na kojoj se nalazi i barkod koji se sastoji od pet znamenki. Pritom prva znamenka ne znači ništa te je ona nula, a zatim slijede druge dvije znamenke koje označavaju mjesec proizvodnje te zadnja dva broja koja označavaju godinu proizvodnje pile, pojasnila je Irena Periša Jurković Conjar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veljko Miljević Odvjetnik Željka Dolačkog: "Zadovoljan sam ovakvim ishodom, obavezno ćemo uložiti žalbu" Slika nije dostupna POSLUŠAO SAVJET Željko Dolački stigao u Remetinec i predao se: Okončana velika potraga za bivšim šefom krim-policije

Na pitanje sutkinje Maje Štampar Stipić je li moguće da je optuženi 26. ožujka 2016. kupio pilu u Bauhausu koja nosi oznaku 00417, svjedokinja je kazala kako to nije moguće, jer oznake na pilama precizno ukazuju na datum proizvodnje.

Dolački je potom sudskom vijeću predočio četvrtu po redu pilu za koju je naveo kako ju je kupio 21. siječnja 2019., a koja nosi peteroznamenkastu oznaku 004517. Svjedokinja je kazala da ne zna što taj broj znači, budući da predočena pila ima šesteroznamenkastu oznaku dok druge oznake na pili imaju pet znamenki.

Jedinstveni barkod

"Ne mogu sa sigurnošću utvrditi na što se odnosi šesteroznamenkasta oznaka. Postoji mogućnost da se je ranije datum označavao na drugi način ili da je bilo više načina označavanja. Više saznanja o tome mogla bi imati Jessica Langhans, kontakt osoba koju se kontaktira vezano za informacije o proizvodima", izjavila je svjedokinja.

Na pitanje sudskog vijeća je li moguće da zaposlenici Bauhasa mijenjaju oznake na proizvodu, svjedokinja je izjavila kako prodavači mogu isključivo zalijepiti novi barkod.

"Riječ je o jedinstvenom barkodu koji se odnosi na samo taj proizvod, a skeniranjem barkoda dobivaju se svi relevantni podaci o artiklu. Proizvode u pravilu dobivamo s barkodom, a ukoliko se dogodi da u trgovinu stigne pila bez barkoda, prodavači na njega stavljaju naljepnicu s barkodom koji bi trebao stići s proizvodom. Na naljepnicu možemo isprintati samo barkod, naziv proizvoda i zemlju porijekla no ne možemo dodati broj s lijeve strane koji se prema dopisu proizvođača odnosi na datum proizvodnje", pojasnila je.

Na raspravi je svjedočila i zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Albina Tisanić koja je kazala da "ni u jednom trenutku nije dozvolila optuženiku da nakon očevida može ostati i očistiti svoj ured".

Potencijalni svjedoci

"Naravno da nije dozvoljeno da netko nakon očevida ostane u sobi i radi što god želi jer su svi oni bili potencijalni svjedoci, obzirom da je postupak vođen protiv tada nepoznate osobe. Ne znam što se događalo nakon što sam napustila zgradu u Heinzelovoj", izjavila je Tisanić.

Dolački je na iskaz svjedokinje imao primjedbe smatrajući da nije govorila istinu te da je prešutjela da je s njim razgovarala nakon očevida.

Tužitelj je na prethodnoj raspravi sudskom vijeću predočio identičnu pilu kakvu je u istom trgovačkom centru kupio Dolački te je ustvrdio da obje pile imaju isti barkod i naljepnicu, s tim da je pila koju je kao dokaz na prethodnoj raspravi donio Dolački proizvedena godinu dana nakon pljačke sefa.

Uskok tvrdi kako je smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. "koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privemeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao" gotovo 290.000 eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika.

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja te godine je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene