Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Javnost očekivala demantij'

Prodanović uložio žalbu na presudu za klevetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Čedo Prodanović potvrdio je da je predao Županijskom sudu u Zagrebu žalbu na presudu Općinskog građanskog suda kojom je predsjednik Republike Stjepan Mesić proglašen krivim za klevetu u sporu s francuskim odvjetnikom Ivanom Jurašinovićem.

U žalbi se traži poništenje presude i vraćanje prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje jer taj sud, kako se tvrdi, nije uzeo u obzir kontekst u kom je dao spornu izjavu, a presuda koju je donio 'predstavlja neproporcionalno ograničenje govora'.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna 'Nisam imao namjeru vrijeđati odvjetnika iz Francuske'

Predsjednik Mesić prema odluci zagrebačkog Općinskog građanskog suda Jurašinoviću treba isplatiti 70 tisuća kuna odštete zbog nanošenja duševne boli Jurašinoviću izjavom danom 2006. da bi bilo najbolje da Jurašinović 'kad dođe u Zagreb posjeti Vrapče jer tamo mogu pružiti takvim ljudim efikasnu pomoć'. 

>> 'Nisam imao namjeru vrijeđati odvjetnika iz Francuske'

'Ta izjava je predsjednikov vrijednosni sud koji predstavlja reakciju i ocjenu javne akcije tužitelja koja se sastojala u očito neutemeljenom optuživanju predsjednika jedne suverene države pred tijelima druge države (...) što je putem medija postalo pitanje od interesa za javnost', navodi se u žalbi.

Naime, spor je izbio nakon što je odvjetnik Jurašinović u Francuskoj podnio kaznenu prijavu u ime Marina Tomulića protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva, a u njoj je naveo da je Mesić 'svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača'.

'Nesporno je da javnost očekuje neposredan odgovor - demanti na tako teške objede izrečene na račun predsjednika RH', pa je predsjednik to i učinio, ističe se među ostalim u žalbi, koju je Prodanović Županijkom sudu u Zagrebu podnio u petak 14. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene