Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRODAJA SOBA

Studentica progovorila o ilegalnom biznisu u domovima: "Javiš mu se u inbox, on ponudi cijenu pa se dogovorite..."

Studentica o prodaji soba u domovima (Foto: Dnevnik.hr)
Studentica o prodaji soba u domovima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Studentica o prodaji soba u domovima (Foto: Dnevnik.hr) Studentica o prodaji soba u domovima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Soba u domu (Foto: Dnevnik.hr) Soba u domu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pomoćni upravitelj Mario Župan (Foto: Dnevnik.hr) Pomoćni upravitelj Mario Župan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Natječaj za dom (Foto: Dnevnik.hr) Natječaj za dom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Radni stol (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
S početkom nove akademske godine prva prava borba je ona za mjesta u studentskim domovima. Iako se prodaja mjesta u domovima kažnjava, ovih dana na društvenim mrežama aktualni su oglasi u kojima se prodaju i traže slobodna mjesta.

Baš kao i na tržištu - mala ponuda, velika potražnja. Ne čudi što su neki spremni platiti i do 9 tisuća kuna kako bi ilegalno stanovali u domu. Dnevnik Nove TV donosi priču studentice koja je progovorila o ovom sivom biznisu.

"Kupujem dom! Po mogućnosti Sava, bilo koja kategorija. Bitno je ponuditi nešto, ostalo se lako dogovori." "Traži se MM na Savi, 3. kategorija. Ponude u inbox." "Kupujem ŽM."

Ovakvi su oglasi posljednjih dana aktualni na društvenim mrežama. Iako se kažnjava, prodaja mjesta u studentskom domu nije nova pojava. Za mjesto se traži i do 9.000 kuna. Naša ga je sugovornica kupila prije nekoliko godina, za nešto manje – pet tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uložena 2 milijuna kuna Nakon godina čekanja Filozofski fakultet dobio svoju menzu: Moći će poslužiti 2000 obroka dnevno

Pročitajte i ovo Provjereno o 75-godišnjoj studentici (Foto: Provjereno) večeras u provjerenom Nikad nije kasno: Jasminka ima 75 godina, a dogodine planira diplomirati

Upitana kako je našla osobu koja prodaje mjesto u domu, odgovara: "Preko Facebooka većinom. Obično ljudi naprave lažni profil ili preko prijatelja, netko zna nekoga tko prodaje i javiš mu se u inbox, onda on ponudi cijenu te se dogovorite".

Iako su ovih mutnih poslova svjesni u Studentskom centru, prošle godine pronašli su tek 7 slučajeva ilegalnog stanovanja među gotovo 7 tisuća stanara. Upitan koliko često idu kontrole, pomoćnik upravitelja Mario Župan odgovara: "A gledajte, kontrole idu po procjeni, ni djeca ne vole, naši studenti da ih svaki čas uznemiravamo".

No kontrole, čini se, ne uznemiravaju studente. U posljednja dva sata na omiljenoj Facebook stranici jednog studentskog doma u Zagrebu reporterka Dnevnika Nove TV našla je čak 6 oglasa u kojima studenti kupuju ili prodaju mjesto u domu.

"Kad krenu predavanja te kontrole su vrlo česte, ide se u jutarnjim satima, od 6 ujutro pa nadalje, ili do 22 sata", kaže Župan.

"Pričalo se da postoje, ali nikad se nisu desile. Jedina kontrola koja dolazi su zaštitari ako ste prebučni, ali inače nema kontrola koje bi provjerile jesu li  unutra osobe koje bi trebale biti unutra", kaže za te kontrole naša sugovornica.

Na oglase reagiraju i studenti, prozivajući Studentski centar, MUP, ali i FBI (!). Čini se, ne strahuju od posljedica. A one su za prodavatelja nemale - gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja. Za kupca su nešto blaže: gubitak prava na smještaj u tekućoj akademskoj godini.

"Svatko se snalazi na svoj način kako može, nisu svi financijski u mogućnosti priuštiti si stan 10 mjeseci u godini", kaže student Zvonimir. "Nije to pošteno, uzimaš mjesto nekome. Radije odustani od smještaja ako već moraš prodavati. Nije sve u novcu", dodaje Nikola.

Kako bi svi bili zadovoljni u zagrebačkim studentskim domovima nedostaje oko 2000 postelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene