Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi izbjegli gužvu u prometu i moguće loše vrijeme, mnogi su se već danas užurbano pripremali u uređivanju groblja svojih najmilijih. Tradicionalno se i ove godine kupuju krizanteme i lampaši.


Uzgojem cvijeća Ljiljana Šušković se bavi 12 godina. U mnoštvu latica, mirisom i oblikom ističe se krizantema, tradicionalan cvijet blagdana Svih Svetih. 'Prodaja je jednaka kao i lani jer je tradicija da se nosi svježe cvijeće i ono se kupuje', pojasnila je Ljiljana, prodavačica cvijeća na Mirogoju.

Vezani članci Izaslanstvo HDZ-a na Mirogoju obilježilo 23. obljetnicu smrti Franje Tuđmana - 2 HDZ obilježio obljetnicu Tuđmanove smrti pa njega i stranku usporedili s Vatrenima: "Ovi su uspjesi na razini uspjeha naših nogometaša" Slika nije dostupna Najviša državna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Mirogoju

Prava gužva očekuje se za vikend kada će tisuće građana, s krizantemama i svijećama u rukama pohoditi grobove svojih bližnjih. 'Sada idemo obaviti tu, a onda idemo preko Sutle, to ćemo baš za Dan mrtvih, onda je tamo taj veliki obred', rekao je jedan građanin.

Sjećanje na preminule

Ne dopušta se da sjećanje na preminule izblijedi. 'Mi u svojim mislima i osjećajima, možemo u svakom vremenu, u svakom pokretu, događaju biti s njima bez obzira na ovo mjesto', smatra jedna građanka.

>> Stravično: Došli na sprovod rođaku i otkrili sinov grob

U nadi da će izbjeći gužvu, mnogi su već danas ukrasili posljednja počivališta preminulih. 'Mi smo naučeni na to da se iz poštovanje prema našim pokojnicima uredi zadnje počivalište', dodala je. 'Sutra je gužva, onda danas idem, iako je gužva na busevima, a možda sutra bude i kiša', pojasnio je jedan građanin.

Kiša neće, no posebna regulacija prometa hoće. Neki su je i danas uspjeli izbjeći. Svijeće i cvijeće na grobovima - tradicija blagdana živi, a uz nju i sjećanje na preminule.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju