Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za blagdan Svih Svetih

Prodaja lampaša i cvijeća unatoč krizi nije pala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi izbjegli gužvu u prometu i moguće loše vrijeme, mnogi su se već danas užurbano pripremali u uređivanju groblja svojih najmilijih. Tradicionalno se i ove godine kupuju krizanteme i lampaši.

Uzgojem cvijeća Ljiljana Šušković se bavi 12 godina. U mnoštvu latica, mirisom i oblikom ističe se krizantema, tradicionalan cvijet blagdana Svih Svetih. 'Prodaja je jednaka kao i lani jer je tradicija da se nosi svježe cvijeće i ono se kupuje', pojasnila je Ljiljana, prodavačica cvijeća na Mirogoju.

Pročitajte i ovo Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Pojačan promet FOTO Blagdan je Svih svetih, građani obilaze grobove najmilijih: "Svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene" Sanja Vištica, reporterka Nove TV na Mirogoju Uoči blagdana Reporterka Dnevnika Nove TV uoči Svih svetih: "Apelira se na sve građane u velikim gradovima da koriste javni prijevoz"

Prava gužva očekuje se za vikend kada će tisuće građana, s krizantemama i svijećama u rukama pohoditi grobove svojih bližnjih. 'Sada idemo obaviti tu, a onda idemo preko Sutle, to ćemo baš za Dan mrtvih, onda je tamo taj veliki obred', rekao je jedan građanin.

Sjećanje na preminule

Ne dopušta se da sjećanje na preminule izblijedi. 'Mi u svojim mislima i osjećajima, možemo u svakom vremenu, u svakom pokretu, događaju biti s njima bez obzira na ovo mjesto', smatra jedna građanka.

>> Stravično: Došli na sprovod rođaku i otkrili sinov grob

U nadi da će izbjeći gužvu, mnogi su već danas ukrasili posljednja počivališta preminulih. 'Mi smo naučeni na to da se iz poštovanje prema našim pokojnicima uredi zadnje počivalište', dodala je. 'Sutra je gužva, onda danas idem, iako je gužva na busevima, a možda sutra bude i kiša', pojasnio je jedan građanin.

Kiša neće, no posebna regulacija prometa hoće. Neki su je i danas uspjeli izbjeći. Svijeće i cvijeće na grobovima - tradicija blagdana živi, a uz nju i sjećanje na preminule.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene