Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojavila se na internetu

SKANDALIMA NA DRŽAVNOJ MATURI NEMA KRAJA Procurila i tema za esej iz engleskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noć prije ispita iz engleskog, na internetu su se pojavile potencijalne teme koje će biti na eseju A razine, a jedno od njih uistinu je i bilo tema za esej: 'Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja - neki ne'.

Na internetu su se pojavile četiri teme iz engleskog, od kojih se prva danas pojavila na A razini engleskog jezika. 'Jučer sam vidjela tu temu na internetu, a danas se pojavila na eseju. Svejedno je bilo lagano jer sam išla na natjecanje iz engleskog', rekla je Doris iz Poljoprivredne škole u Zagrebu, za srednja.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počela državna matura Što je sve učinjeno da pitanja ne 'osvanu' na internetu Slika nije dostupna Kako je to moguće? Na internet procurilo da je tema mature Dostojevski?

Josipa i Marta iz XII. gimnazije nisu čuli za temu eseja noć prije, ali su svejedno dobro napisale.

NCVVO: 38.000 maturanata neće ponavljati esej zbog propusta u Splitskoj školi

'Moguće je sve. To je sad na njima hoće li poništiti ispite ili neće', rekla je Josipa, a njezina kolegica Marta kaže kako ne vjeruje da će poništiti maturu iz engleskog jer da su mislili vjerojatno bi to već napravili i za hrvatski. Smatra kako se valjda nije dovoljno proširilo, i zbog dezinformacija od prijašnjih dana, nitko nije ozbiljno shvatio da će stvarno biti neke od četiri teme.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja znaju za to da je tema procurila te su kontaktirali policiju. 'Činjenica jest da su maturanti danas pisali ispit iz engleskog jezika koji se sastoji od pisanja, čitanja i slušanja. Dio koji se odnosi na pisanje - esej - pojavio unaprijed na nekim društvenim mrežama. Pozvali smo policiju i kriminalistička istraga je u tijeku', potvrdili su Jutarnjem u NCVVO-u.

Odluku što dalje, odnosno hoće li se poništiti ispit iz engleskog, Centar će donijeti u poslijepodnevnim satima u dogovoru s ministrom znanosti Vedranom Mornarom.

Učenici su jutros pisali ispit državne mature iz engleskog jezika, koji se sastoji od tri dijela. Pisanje eseja jedan je od triju dijelova ispita kojim se provjerava znanje engleskog jezika. Tema eseja "procurila" je u javnost i rano jutros se pojavila na jednom web portalu, zbog čega je pozvana policija koja je pokrenula kriminalističku istragu.

Mornar: Maturanti će se za test moći još malo dulje pripremiti

Druga dva dijela testa iz engleskog jezika, kao ni B razina, u cjelini nisu ugroženi, navode u NCVVO-u koji je zadužen za organizaciju i provedbu državne mature.

Pisanje eseja jedan je od triju dijelova ispita, druga dva dijela provjeravaju razumijevanje pročitanog teksta, nakon čega učenici odgovaraju na pitanja, te razumijevanje slušanja engleskog jezika, nakon čega učenici pismeno odgovaraju na pitanja.

"Postoji nekoliko rješenja koja se razmatraju, a bit će odabrano ono koja je najpovoljnije za učenike", navode u NCVVO-u.

Ističu kako je NCVVO svjestan da najveću štetu trpe učenici i njihovi roditelji, zbog čega iznimno žale i poduzimaju sve da učenici ne bi bili zakinuti.

Zbog više događaja koji su se do sada pojavili tijekom organizacije i provedbe državne mature, sve nadležne ustanove i institucije učinit će sve da pronađu odgovorne, zbog čega je proširena kriminalistička obrada koja je započela krađom ispitnih testova u Puli, stoji u priopćenju koje je uputila glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene