Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođen ispit iz hrvatskog

Mornar: S fakultetima smo dogovorili da se odgode prijemni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar Vedran Mornar.

Jamčite li da će u četvrtak svi ispiti biti distribuirani u sve škole diljem Hrvatske, ma gdje one bile?

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno

Teško je bilo što jamčiti. Uvijek se može dogoditi nekakva katastrofa. I ovo je već dovoljna katastrofa. Mislim da oni koji su napravili ovaj, po meni kriminalni čin, nisu zapravo svjesni štete koju su napravili, kako materijalne, tako i one malo manje materijalne, one indirektne. Mi se još jednom ispričavamo svim učenicima i nastavnicima zbog ovog nemilog događaja, iako niti ministarstvo niti nacionalni centar, za taj događaj ne snose apsolutno nikakvu krivicu. Ministarstvo i nacionalni centar, napravili su sve što se moglo. Nacionalni centar je postupio kako je trebao, u trenutku saznanja o toj krađi ispita. Počelo se raditi cijelu noć na pripremanju nove inačice ispita koja je, vjerujem već većinom dostavljena u škole.

Maturanti su ljutiti, čak prijete i bojkotom mature?

Ne znam što bismo time dobili i mi smo napravili sve da se matura nastavi kako je i predviđeno, s jednom izmjenom termina pisanja ispita državne mature. Naravno da ni jedno rješenje u ovakvoj situaciji nije savršeno, ni jedno rješenje nije dobro, postoje samo više i manje loša rješenja. Odobreno je rješenje koje je prema argumentiranim navodima iz Nacionalnog centra najmanje loše. Mi smo svjesni toga da će to poremetiti nekima planove i žao nam je zbog toga. Ali krivicu isključivo snose onih pet neodgovornih ljudi koji su napravili to što su napravili.

'Pregledat ćemo i dopisivanja maturanata po internetu'

Maturanti se naravno boje da, zbog prolongiranja termina pisanja ispita, neće stići na prijamne ispite na fakultetima? Kako ćete to riješiti?

To je već riješeno. U dogovoru s fakultetima, oni prijemni ispiti koji su trebali biti održani 26. lipnja, odgođeni su za nekoliko dana. Dobit će time učenici možda i malo više vremena za pripremiti se za test iz hrvatskog jezika. Neće biti pisan dan za danom, ispit iz hrvatskog, nego će se za test moći još i malo dulje pripremiti. Možda će i rezultati zbog toga biti nešto bolji. Ne kažem time da sam ja sretan ovime što se dogodilo. Naprotiv, ovo je užasna situacija za cijeli sustav, ali dogodilo se to što se dogodilo.

Kolika je šteta ovog događaja i tko bi je trebao platiti?

Teško je reći. Idemo prvo vidjeti što se stvarno dogodilo, da završi kriminalistička istraga. Šteta je sigurno materijalna i nematerijalna. Materijalna se može brojati u troškovima tiskanja novog ispita državne mature, u troškovima distribucije, koji nisu zanemarivi, u troškovima ljudskoga rada koji je bio potreban da se taj cijeli proces još jednom ponovi. To je sigurno mjereno u kunama već velika šteta. A ona šteta koja je načinjena ljudima koji su zbog toga morali mijenjati svoje planove, teško je uopće procijeniti.

Hoće li ministarstvo podizati tužbe? Kako vratiti povjerenje u sustav?

Mislim da će policija odraditi svoj posao do kraja. Policija će također podići tužbe po službenoj dužnosti, a onda ćemo vidjeti kako dalje. Nama je trenutno prioritet ne razmišljati o tome kako ćemo kazniti počinitelja, nego kako ćemo provesti državnu maturu regularno do kraja. Ovako kako je napravljeno ništa neće kasniti upisi na visoka učilišta. Neće kasniti, sve će biti odrađeno na vrijeme.

Za kraj, što još možete poručiti maturantima?

Maturantima mogu poručiti ponovno da nam je žao što se ovo dogodilo, što će to nekima poremetiti planove, ali želim im puno uspjeha i da upišu ono što najviše žele, onaj svoj prvi izbor na rang listi prioriteta.

I mi im želimo puno sreće!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene