Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 km

Tradicija od 500 godina: Na Hvaru krenula procesija "Za križen"

Procesija Za križen
Procesija Za križen DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Procesija Za križen Galerija 1/1 >>
Procesija "Za križen" na središnjem dijelu otoka Hvara je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine, a nastavljena je večeras u 22 sata.

Procesija "Za križen" koja se već nekoliko stoljeća održava na središnjem dijelu otoka Hvara nastavljena je u 22 sata. Šest je procesija krenulo iz šest župnih crkava, a prolazi kroz Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Na Veliki petak oko 7 sati ujutro sve će se procesije vratiti u svoju crkvu, a najposebnija je ona u Jelsi. Na kraju puta križonoša se zatrči preko Pjace, što je svim hodočasnicima najemotivniji trenutak.

Za nositi križ prijavljuje se i po više od 20 godina unaprijed, a čast da ponesu križ ove je godine pripala Toniju Gamulinu (Jelsa), Jurju Petrovcu (Pitve), Lukasu Schroberu (Vrisnik), Radi Cariću (Svirče), Antoniju Škarpi (Vrbanj) i Damjanu Beritiću (Vrboska).

Tijekom osam sati procesije prođe se oko 25 kilometara, i tako već nekoliko stoljeća. Godine 2009. ova je procesija uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi, a nisu je zaustavile ni posljednje dvije pandemijske godine, kada se održala uz sve propisane mjere. Obzirom na epidemiološku situaciju i popuštanje mjera, procesija će se ove godine održati bez ograničenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene